AVALIAÇÃO DA EFICIÊNCIA DE AGENTES COAGULANTES EM EFLUENTE DE FRIGORÍFICO

Authors

  • Alexandre Teixeira Souza Universidade do Oeste Paulista
  • Danielli Chagas UNOESTE

Keywords:

Tannin; Coagulation/flocculation; Effluents

Abstract

In the refrigeration industry, a large amount of water is used throughout processes, generating effluents that need treatment before release.  The purpose of this work was to make a comparative study of three coagulants used in the treatment of effluents: Aluminum Polychloride (PAC), Aluminum Sulphate (Al2 (SO4) 3) and Vegetable Tannin, with the aid of a flocculant (Anionic Polymer) by analyzing COD removal efficiency and turbidity.  Jar coagulation / flocculation tests were conducted to optimize the concentration of coagulants.  It was found that the natural coagulant presented a small variation in the pH parameter, avoiding the use of chemicals for its correction.  The results of turbidity removal percentages indicated a great potential for Tannin when compared to the other chemical coagulants.

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Author Biography

  • Alexandre Teixeira Souza, Universidade do Oeste Paulista
    Possui graduação em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Maringá (1996), mestrado em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Campinas (1999), doutorado em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Campinas (2004) e pós-doutorado em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Maringá (2006). Atualmente é professor e coordenador do curso de Engenharia Ambiental das Faculdades Adamantinenses Integradas, Adamantina-SP, e professor da Universidade do Oeste Paulista, Presidente Prudente-SP. Tem experiência na área de Engenharia Química, com ênfase em Termodinâmica, atuando principalmente nos seguintes temas: Tecnologia Química, Tratamento de Águas Residuárias, Modelagem Termodinâmicas de Processos Químicos, Equilíbrio de Fases a Altas Pressões.

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Published

2020-06-15

How to Cite

AVALIAÇÃO DA EFICIÊNCIA DE AGENTES COAGULANTES EM EFLUENTE DE FRIGORÍFICO . (2020). Colloquium Exactarum. ISSN: 2178-8332, 12(1), 11-19. https://journal.unoeste.br/index.php/ce/article/view/3423