IMPACT OF COVID-19 ON THE SUPPLY AND PRICES OF LETTUCE, POTATO AND TOMATO IN MINAS GERAIS

Authors

  • Lissa Vasconcellos Vilas Boas Universidade Federal de Lavras
  • Ana Lívia Dias Meireles Universidade Federal de Lavras
  • Rafaela Botelho Andrade Rezende Universidade Federal de Lavras
  • Luis Felipe Lima e Silva UNIFENAS
  • Dr. Universidade Federal de Lavras https://orcid.org/0000-0002-6966-2286

DOI:

https://doi.org/10.5747/ca.2023.v19.h525

Keywords:

Vegetables, coronavirus, market, Brazil, wholesales

Abstract

The COVID-19 pandemic has affected the dynamics of the production, commercialization and consumption of vegetables. Lettuce, potato and tomato, an herbaceous vegetable, a tuberous vegetable and a fruit vegetable, respectively, are among the group of vegetables purchased most frequently. The objective of this study was to evaluate how the pandemic affected the price and supply of lettuce, potato and tomato in 2020 compared to previous years based on data from CEASA-MG from 2016 to 2021. The supply of lettuce was constant in 2020 but lower than the previous year until the month of August, and in December, the price was equal to that of the previous year. The supply of potato was lower throughout 2020 than in previous years. The price of potato was lower in 2020 than the price charged in 2019, until October 2020. The supply of tomato was low throughout 2020. Additionally, with respect to price, there was a decrease from March to July 2020 and a subsequent increase, surpassing the prices of previous years starting in October. In conclusion, both the supply and price of these vegetables were affected by the COVID-19 pandemic.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Lissa Vasconcellos Vilas Boas, Universidade Federal de Lavras

    Engenheira Agrônoma, Mestranda em Agricultura.

  • Ana Lívia Dias Meireles, Universidade Federal de Lavras

    Engenheira Agrônoma. 

  • Rafaela Botelho Andrade Rezende, Universidade Federal de Lavras

    Engenheira Agrônoma

  • Dr., Universidade Federal de Lavras

    Atualmente é coordenador do curso de graduação em Agronomia da UFLA, e professor Adjunto nível 1 do Departamento de Agricultura da Escola de Ciências Agrárias da Universidade Federal de Lavras.

References

BARBOSA, A. L. N. H.; COSTA, J. S.; HECKSHER, M. Mercado de trabalho e pandemia da Covid-19: ampliação de desigualdades já existentes? Boletim Mercado de Trabalho, v. 69, 2020. https://doi.org/10.38116/bmt69/notastecnicas1

BERNO, N. D.; SILVA, P. V. DA. Perfil de consumidor de frutas e hortaliças durante a quarentena (Pandemia COVID-19). Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, v. 21, n. 1, 2020.

CARDOSO, J.; REGINA SILVA, T.; ABBOUD, A. C. D. S.; FINATTO, T.; WOYANN, L. G.; OLIVEIRA VARGAS, T. Selection of drought-tolerant tomato during the vegetative stage. Colloquium Agrariae, v. 18, n. 2, 2022. http://doi.org/10.5747/ca.2022.v18.n2.a487

CEPEA. O produtor de HF está preparado para resistir aos danos econômicos da COVID-19? Hortifruti Brasil, v. 19, n. 202, 2020a.

CEPEA. Pandemia altera hábitos do consumidor de HF. Hortifruti Brasil, v. 19, n. 203, 2020b.

CLEMENTE, F. M. V. T.; MENDONÇA, J. L.; ALVARENGA, M. A. Tratos culturais. Disponível em: https://www.agencia.cnptia.embrapa.br/gestor/tomate/arvore/CONT000fa2qor2r02wx5eo01xezlshcwkfx5.html. Acesso em: 29 ago. 2021.

CONAB. Boletim hortigranjeiro. Companhia Nacional de Abastecimento, v. 7, n. 3, p. 68, 2021a.

CONAB. Compêndio de estudos Conab - Batata, cebola e tomate Caracterização da produção e da comercialização na Região Integrada de Desenvolvimento Econômico do Distrito Federal e Entorno – Ride-DF. Companhia Nacional de Abastecimento, v. 28, n. 30, 2021b.

FAOSTAT. Food and agriculture organization. 2018. Disponível em: http://www.fao.org/faostat/en/#home. Acesso em: 7 abr. 2021.

FIOCRUZ. ConVid Adolescentes: pesquisa de comportamentos. 2020. Disponível em: https://convid.fiocruz.br/. Acesso em: 8 abr. 2021.

FUTEMMA, C.; TOURNE, D.; ANDRADE, F.; SANTOS, N. M.; ROSA, G. S.; EDUARTE, M. A pandemia da Covid-19 e os pequenos produtores rurais: superar ou sucumbir? Boletim Do Museu Paraense Emílio Goeldi. Ciências Humanas, v. 16, n.1. 2021. https://doi.org/10.1590/2178-2547-bgoeldi-2020-0143

HENZ, G. P.; SUINAGA, F. Tipos de alface cultivados no Brasil. Embrapa Hortaliças - Comunicado Técnico (INFOTECA-E), v. 75, n. 36477, p. 1–7. 2009.

HOFFMANN, R. Estatística para economistas. 2. ed. Piracicaba: Biblioteca Pioneira de Ciências Sociais, 1991.

IBGE. Pesquisa de Orçamentos Familiares: 2008-2009. Análise do consumo alimentar pessoal no Brasil. 2011. Disponível em: http://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv50063.pdf. Acesso em: 8 abr. 2021.

IBGE. PNAD Contínua - Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios Contínua. 2020. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticas/sociais/trabalho/9173-pesquisa-nacional-por-amostra-de-domicilios-continua-trimestral.html?t=resultados. Acesso em: 29 ago. 2020.

KIST, B. B.; SANTOS, C. E.; CARVALHO, C.; BELING, R. R. Anuário brasileiro de horti e fruti 2019. Disponível em: http://www.abcsem.com.br/upload/arquivos/HortiFruti_2019_DUPLA.pdf. Acesso em: 21 abr. 2021.

LIMA, J. R. F.; MACEDO PEDROSO, M. T. Impactos da crise do coronavírus nas cadeias produtivas de frutas e hortaliças brasileiras. Revista de Economia e Agronegócio, v. 18, n.2, 2020. https://doi.org/10.25070/rea.v18i2.11126

MALDONADE, I. R.; MATTOS, L. M.; MORETTI, C. L. Manual de boas práticas agrícolas na produção de alface. Embrapa Hortaliças, v. 40, 2014.

NASCIMENTO, W. M. Comercialização e consumo de hortaliças durante a pandemia do novo coronavírus. 2020. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/52561599/artigo---comercializacao-e-consumo-de-hortalicas-durante-a-pandemia-do-novo-coronavirus. Acesso em: 29 ago. 2021.

NICK, C.; SILVA, D.; BORÉM, A. Tomate: do plantio à colheita. Viçosa: Ed. UFV, 2018.

PEDROSO, M. T. M. A epidemia do coronavírus e as cadeias produtivas de hortaliças. 2020. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/51140463/artigo-a-epidemia-do-coronavirus-e-as-cadeias-produtivas-de-hortalicas. Acesso em: 29 ago. 2021.

SILVA, G. D.; LOPES, C. A. Sistema de produção da batata. Embrapa Hortaliças, p. 1–252. 2015.

SILVA, R. G.; OLIVEIRA, A. B.; SILVA, I. C.; FARIAS, T. O. Application of a demand forecasting model in a rental company of billiard tables. ITEGAM- Journal of Engineering and Technology for Industrial Applications (ITEGAM-JETIA), v. 4, n.15, p. 53–58. 2018. https://doi.org/10.5935/2447-0228.20180047

STEELE, E. M.; RAUBER, F.; COSTA, C. S.; LEITE, M. A.; GABE, K. T.; LOUZADA, M. L.; C.; MONTEIRO, C. A. Dietary changes in the NutriNet Brasil cohort during the covid-19 pandemic. Revista de Saúde Publica, v. 54, p. 1–8. 2020. https://doi.org/10.11606/S1518-8787.2020054002950

WHO. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases release independent expert report on diet and chronic disease. Genebra: WHO, 2003.

Published

2023-08-07

How to Cite

IMPACT OF COVID-19 ON THE SUPPLY AND PRICES OF LETTUCE, POTATO AND TOMATO IN MINAS GERAIS. (2023). Colloquium Agrariae. ISSN: 1809-8215, 19(1), 210-225. https://doi.org/10.5747/ca.2023.v19.h525

Most read articles by the same author(s)