PHYSICAL AND PHYSICAL-CHEMICAL CHARACTERIZATION OF FRUITS OF Spondias dulcis Parkinson OF DIFFERENT MICROREGIONS OF THE STATE OF PARAÍBA

Authors

  • José Roberto Chaves Neto Universidade Federal de Santa Maria
  • Silvanda de Melo Silva

Keywords:

cajá-mangueira, cajaraneira, amadurecimento, fruta exótica, pós colheita

Abstract

The fruits of the cajá-mangueira (Spondias dulcis Parkinson), Present high potential for the market of fresh fruits, and also desirable characteristics for the processed one, due to their sensorial and nutritional characteristics, being presented with good perspectives of cultivation and commercialization of in order to allow the development of the region. The objective of the present study was to characterize cajá-mangueira fruits harvested at commercial maturity (totally yellow color) from the microregions of the Brejo Paraibano (BP), João Pessoa (JP) and North Coast (LN), State of Paraíba, Brazil. A completely randomized design with two treatments (Microregion) was used, with 15 fruits, each fruit one repetition for physical characterization and three replicates of 150 g of pulp for the physical-chemical characterization. The characterization of the fruits was carried out through 11 evaluations of: length (L), diameter (D), firmness (F), fruit weight (FW), yield of pulp (YP), percentage of bark (PB), percentage of core (PC), pH, total soluble solids (TSS), total titratable acidity (TTA) and SS/TTA (ratio). The physical and physicochemical characteristics of the fruit from the North Coast microregion indicate that these can be used both for the consumption of fresh fruits and for industrialization. The results of the analysis of variance showed the existence of significant simple linear correlations between the physical and chemical characteristics analyzed, indicating the existence of characters such as fruit size or soluble solids content to estimate production, selection and fruit quality parameters of the cajá-mangueira.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • José Roberto Chaves Neto, Universidade Federal de Santa Maria
    Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal da Paraíba - UFPB (2013). Mestre em Agronomia (Produção Vegetal) pela Universidade Federal de Santa Maria - UFSM (2016). Atualmente doutorando em Engenharia Agrícola (Engenharia Agroambiental) pela Universidade Federal de Santa Maria - UFSM, Campus de Santa Maria, RS. Tem experiência na área de Fitotecnia com ênfase em fitopatologia de grande culturas, fruticultura e tecnologia e fisiologia pós-colheita de frutas nativas, exóticas e não tradicionais.

References

AOAC. Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemistry. 20th, Washington: AOAC, 2016.

AROUCHA, E.M.M.; SOUZA, C.S.M.; SOUZA, A.E.D.; FERREIRA, R.M.A. AROUCHA FILHO, J.C. Qualidade pós-colheita da cajarana em diferentes estádios de maturação durante armazenamento refrigerado. Revista Brasileira de Fruticultura, v.34, n.2, p.391-399, 2012. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452012000200011

BARTOO, S.A.; BADRIE, N. Physicochemical, nutritional and sensory quality of stirred ‘dwarf’ golden apple (Spondias cytherea Sonn) yoghurts. International Journal of Food Sciences and Nutrition, v.56, n.6, p.445-454, 2005. http://dx.doi.org/10.1080/09637480500409905

BENEVIDES, S.D.; RAMOS, A.M.; STRINGHETA, P.C.; CASTRO, V.C. Qualidade da manga e polpa da manga Uba. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.28, n.3, p.571-578, 2008. http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612008000300011

BORGES, V.; SOBRINHO, F.S.; LÉDO, F.J.S.; KOPP, M.M. Associação entre caracteres e análise de trilha na seleção de progênies de meios irmãos de Brachiaria ruziziensis. Revista Ceres, v.58, n.6, p.65-772, 2011. http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2011000600013

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e do Abastecimento. Instrução Normativa nº 122, de 10 de setembro de 1999. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, 13 de setembro de 1999. Seção 1. Brasília: MAPA, 1999.

BRASIL. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz: Métodos químicos e físicos para análise de alimentos. São Paulo: IAL, 2008.

CARVALHO, J.E.U.; NAZARÉ, R.F.R.; OLIVEIRA, W.M. Características físicas e físico-químicas de um tipo de bacuri (Platonia insignis Mart.) com rendimento industrial superior. Revista Brasileira de Fruticultura, v.25, n.2, p.326-328, 2003. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452003000200036

CARVALHO, P.C.L.; RITZINGER, R.; SOARES FILHO, W.S.; LEDO, C.A.S. Características morfológicas, físicas e químicas de frutos de populações de umbu cajazeira no Estado da Bahia. Revista Brasileira de Fruticultura, v.30, n.1, p.140-147, 2008. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452008000100026

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-Colheita de Frutas e Hortaliças: Fisiologia e Manuseio. 2.ed. Lavras: UFLA, 2005. 523p.

COSTA, F.R.; NEDER, D.G.; REGO E.R.; REGO, M.M.; NEDER, D.G.; SILVA, S.M.; SCHUNEMANN, A.P.P. Análise biométrica de frutos de umbuzeiro do semiárido brasileiro. Bioscience Journal, v.31, n.3, p.682-690, 2015. http://dx.doi.org/10.14393/BJ-v31n3a2015-22844

DAMIANI, C.; SILVA, F.A.; AMORIM, C.C.M.; SILVA, S.T.P.; BASTOS, I.M.; ASQUIERI, E.R.; VERA, R. Néctar misto de cajá-manga com hortelã: caracterização química, microbiológica e sensorial. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v.13, n.3, p.299-307, 2011. http://dx.doi.org/10.15871/1517-8595/rbpa.v13n3p301-309

DANTAS, A.L.; SILVA, S.M., DANTAS, R.L.; SOUSA, A.S.B.; SCHUNEMANN, A.P.P. Desenvolvimento, fisiologia da maturação e indicadores do ponto de colheita de frutos da umbugueleira (Spondias sp.). Revista Brasileira de Fruticultura, v.38, n.1, p.033-042, 2016. http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-271/14

DAULMERIE, S. Investigations on golden apple (Spondias cytherea) production with particular reference to postharvest technology and processing. Trinidad and Tobago: Inter–American Inst. for Cooperation on Agriculture, 1994. 53p.

FAGUNDES, G.R.; YAMANISHI, O.K. Características físicas e químicas de frutos de mamoeiro do grupo Solo comercializados em 4 estabelecimentos de Brasília - DF. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.23, n.3, p.541-545, 2001. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452001000300018

FERREIRA, D.F. SISVAR: A Guide for its Bootstrap procedures in multiple comparisons. Ciência & Agrotecnologia, v.38, n.2, p.109-112, 2014. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542014000200001

FORTALEZA, J.M.; PEIXOTO, J.R.; JUNQUEIRA, N.T.V.; OLIVEIRA, A.T.; RANGEL, L.E.P. Características físicas e químicas em nove genótipos de maracujá azedo cultivado sob três níveis de adubação potássica. Revista Brasileira de Fruticultura, v.27, n.1, p.124-127, 2005. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452005000100033

FRANQUIN, S.; MARCELIN, O.; REYNES, M.; BRILLOUET, J.M. Characterization of starch and cell walls from mature-green ambarella (Spondias cytherea Sonnerat) and their enzymatic hydrolysis. European Food Research and Technology, v.226, n.4, p.905-913, 2008. https://doi.org/10.1007/s00217-007-0613-0

GANGA, R.M.D.; CHAVES, L.C.; NAVES, R.V., NASCIMENTO, J.L. Caracterização de frutos e árvores de populações naturais de Hancornia speciosa Gomes do cerrado. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.32, n.1, p.101-113, 2010. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452010005000019

GOMES, R. P. Fruticultura Brasileira. 13 ed. São Paulo: Nobel, 2007. 446p.

GONDIM, P.J.S.; SILVA, S.M.; PEREIRA, W.E.; DANTAS, A.L.; CHAVES NETO, J.R.; SANTOS, L.F. Qualidade de frutos de acessos de umbu-cajazeira (Spondias sp.). Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.17, n.11, p.1217-1221, 2013. https://doi.org/10.1590/S1415-43662013001100013

GUERRA, N.B.; LIVERA, A.V. Correlação entre o perfil sensorial e determinações físicas e químicas do abacaxi cv. ‘Pérola’. Revista Brasileira de Fruticultura, v.21, n.1, p. 32-35, 1999.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas analíticas, métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 2. ed. São Paulo, 2005.

ISHAK, S.A.; ISMAIL, N.; NOOR, M.A.M.; AHMAD, H. Some physical and chemical properties of ambarella (Spondias cytherea Sonn.) at three different stages of maturity. Journal of Food Composition and Analysis, v.18, n.8, p.819-827, 2005. http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2004.11.007

JACOMINO, A.P.; BRON, L.U.; KLUGE, R.A. Avanços em tecnologia pós-colheita de mamão. In: MARTINS, D.S. (Ed.). Papaya Brasil: qualidade do mamão para o mercado interno. Vitória: Incaper, 2003. p. 283-293.

JANICK, J.; PAULL, R. E. The encyclopedia of fruit & nuts. Wallingford: CABI International Publishing, 2008. 954p. https://doi.org/10.1079/9780851996387.0000

KÖPPEN, W. Climatologia. México, DF: Fundo de Cultura Económica, 1948. 71p.

LAGO-VANZELA, E.S.; RAMIN, P.; UMSZA-GUEZ, M.A.; SANTOS, G.V.; GOMES, E; SILVA, R. Chemical and sensory characteristics of pulp and peel ‘cajá-manga’ (Spondias cytherea Sonn.) jelly. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.31, n.2, p.398-405, 2011. http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612011000200018

LIMA, E.D.P.A.; LIMA, C.A.A.; ALDRIGUE, M.L.; GONDIM, P.J.S. Caracterização física e química dos frutos da umbu-cajazeira (Spondias spp.) em cinco estádios de maturação, da polpa congelada e néctar. Revista Brasileira de Fruticultura, v.24, n.2, p.338-343, 2002. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452002000200013

LIRA JÚNIOR, J.S.; BEZERRA, J.E.F.; MOURA, R.J.M.; SANTOS, V.F. Repetibilidade da produção, número e peso de fruto em cirigueleira (Spondias purpurea L.). Revista Brasileira de Fruticultura, v.36, n.1, p.214-220, 2014. http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-294/13

LIRA JÚNIOR, J.S.; MUSSER, R.S.; MELO, E.A.; MACIEL, M.I.S.; LEDERMAN, I.E.; SANTOS, V.F. Caracterização física e físico-química de frutos de cajá-umbu (Spondias spp.). Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.25, n.4, p.757-761, 2005. https://doi.org/10.1590/S0101-20612005000400021

LORENZI, H., BACHER, L., LACERDA, M., SARTORI, S. Frutas brasileiras e exóticas cultivadas: de consumo in natura. 1.ed. São Paulo: Instituto Plantarum de Estudos da Flora, 2006. 672p.

MENEZES, P.H.S.; SOUZA, A.A.; SILVA, E.S.; MEDEIROS, R.D.; BARBOSA, N.C.; SORIA, D.G. Influência do estádio de maturação na qualidade físico-química de frutos de umbu (Spondias tuberosa). Scientia Agropecuaria, v.8, n.1, p.73-78, 2017. http://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2017.01.07

NASCIMENTO, R.S.M.; CARDOSO, J.A.; COCOZZA, F.D.M. Caracterização física e físico-química de frutos de mangabeira (Hancornia speciosa Gomes) no oeste da Bahia. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.18, n.8, p.856-860, 2014. http://dx.doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v18n08p856-860

PALIYATH, G.; MURR, D. P. Biochemistry of Fruits. In: PALIYATH, G.; MURR, D. P.; HANDA, A. K.; LURIE, S. Postharvest Biology and Technology of Fruits, Vegetables and Flowers. Wiley: Blackwell Publishing, 2008. p. 19-50.

PAULL, R.E.; GROSS, K.; QIU, Y. Changes in papaya cell walls during fruit ripening. Postharvest Biology and Technology, v.16, n.1, p.79-89, 1999. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(98)00100-8

PINTO, P.M.; JACOMINO, A.P.; SILVA, S.R.; ANDRADE, C.A.W. Ponto de colheita e maturação de frutos de camu camu colhidos em diferentes estádios. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.48, n.6, p.605-612, 2013. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000600005

SANTOS, M.B.; CARDOSO, R.L.; FONSECA, A.A.O.; CONCEIÇÃO, M.N. Caracterização e qualidade de frutos de umbu-cajá (Spondias tuberosa x S. mombin) provenientes Do Recôncavo sul da Bahia. Revista Brasileira de Fruticultura, v.32, n.4, p.1089-1097, 2010. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452011005000015

SILVA, D.F.P.; SILVA, J.O.C.; MATIAS, R.G.P.; RIBEIRO, M.R.; BRUCKNER, C.H. Correlação entre características quantitativas e qualitativas de frutos de pessegueiros na geração F2 cultivados em região subtropical. Revista Ceres, v.60, n.1, p.53-58, 2013. http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2013000100008

SILVA, D.F.P.; SIQUEIRA, D.L.; ROCHA, A.; SALOMÃO, L.C.C.; MATIAS, R.G.P.; STRUIVING, T.B. Diversidade genética entre cultivares de mangueiras, baseada em caracteres de qualidade dos frutos. Revista Ceres, v.59, n.2, p.225-232, 2012. http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2012000200011

SILVA, G.G.; MORAIS, P.L.D.; ROCHA, R.H.C.; SANTOS, E.C.; SARMENTO, J.D.A. Caracterização do fruto de cajaranazeira em diferentes estádios de maturação. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v.1, n.2, p.159-163, 2009. http://dx.doi.org/10.15871/1517-8595/rbpa.v11n2p159-163

VIANA, E.S.; REIS, R.C.; SENA, L.O.; SANTOS JÚNIOR, M.B.; SILVA, P.N.R. Produção de bananas-passa com frutos de variedades melhoradas e avaliação da qualidade físico-química e sensorial. Boletim Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, v.35, n.1, p.1-10, 2017. http://dx.doi.org/10.5380/cep.v35i1.55944

Published

2019-04-24

How to Cite

PHYSICAL AND PHYSICAL-CHEMICAL CHARACTERIZATION OF FRUITS OF Spondias dulcis Parkinson OF DIFFERENT MICROREGIONS OF THE STATE OF PARAÍBA. (2019). Colloquium Agrariae. ISSN: 1809-8215, 15(2), 18-28. https://journal.unoeste.br/index.php/ca/article/view/2781

Most read articles by the same author(s)