The importance of physiological quality of seeds for agriculture
Keywords:
Vigor, yield, major crops, forage, vegetablesAbstract
Seeds present a fundamental role since the beginnings of agriculture, propelling the agricultural development of different people in different ages of human history. Its importance has been linked to the possibility of domesticating the most diverse plants in the past and, nowadays, of providing many biotechnological advancements represented by the most diverse cultivars and hybrids introduced into the market. However, the expression of all its capacities depends on the quality of this supply represented by the sum of physical, genetic, sanitary, and physiological attributes. This review shows how the physiological component of the quality of seeds has influenced the agricultural process for the most diverse crops, notedly, for major crops, forages, or vegetables. It is highlighted its central role in fulfilling the growing demands of a growing world population. We emphasize the preoccupation of research, development, and innovation actions in the sense of recognizing the factors that influence the physiological quality of seeds, developing and enhancing methods to estimate, preserve, and increase it, and how the adoption of high physiological quality seeds has influenced the development of the major crops.
Downloads
References
ABATI, J.; BRZEZINSKI, C.R.; FOLONI, J.S.S.; ZUCARELI, C. BASSOI, M.C.; HENNING, F.A. Seedling emergence and yield performance of wheat cultivars depending on seed vigor and sowing density Journal of Seed Science, v., n., p.000-000, 2017. http://dx.doi.org/10.1590/2317-1545v39n1171002
ABATI, J.; BRZEZINSKI, C.R.; ZUCARELI, C.; FOLONI, J.S.S.; HENNING, F.A. Growth and yield of wheat in response to seed vigor and sowing densities. Revista Caatinga, v. 31, n. 4, p. 891 – 899, 2018. https://doi.org/10.1590/1983-21252018v31n411rc
ABDO, M.T.V.N.; PIMENTA, R.S.; PANOBIANCO, M.; VIEIRA, R.D. Testes de vigor para avaliação de sementes de pepino. Revista Brasileira de Sementes, v.27, n.1, p.195-198, 2005. https://dx.doi.org/10.1590/S0101-31222005000100025
ABIEC. ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DAS INDÚSTRIAS EXPORTADORAS DE CARNES. Beef Report 2020. Perfil da Pecuária no Brasil. Disponível em: http://abiec.com.br/publicacoes/beef-report-2020/. Acesso em: 19 abr. 2021.
ABRASEM. ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE SEMENTES E MUDAS. Relatório Anual 2019. Disponível em: http://www.abrasem.com.br/wp-content/uploads/2019/12/Relato%CC%81rio_2019_PORT_WEB.pdf. Acesso em: 2 mai. 2021.
ALBUQUERQUE, K.S.; GUIMARÃES, R.M.; GOMES, L.A.A.; VIEIRA, A.R.; JÁCOME, M.F. Condicionamento osmótico e giberelina na qualidade fisiológica de sementes de pimentão colhidas em diferentes estádios de maturação. Revista Brasileira de Sementes, v.31, n.4, p.100-109, 2009. https://doi.org/10.1590/S0101-31222009000400012
ALI, A.V.; SOUZA MACHADO, V.; HAMILL, A.S. Osmoconditioning of tomato and onion seeds. Scientia Horticulturae, v.43, p.213-224, 1990. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/030442389090093T
ALVES, J.; BARBOSA, R.M.; COSTA, D.S.; SÁ, M.E. Condicionamento osmótico e desempenho fisiológico de sementes de rúcula. Biotemas, v.25, n.1, p.171-176, 2012. https://doi.org/10.5007/2175-7925.2012v25n1p171
ANDREOLI, C.; KHAN, A.A. Matriconditioning integrated with gibberellic acid to hasten seed germination and improve stand establishment of pepper and tomato. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.34, n.10, p.1953-1958, 1999. https://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X1999001000023
ARENHARDT, L.G. Ácido giberélico associado ao tratamento fitossanitário no uso imediato e armazenado sobre a qualidade de sementes e desenvolvimento inicial de arroz. 2021. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Sementes) – Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, 2021.
BAGATELI, J. R.; DÖRR, C. S.; SCHUCH, L. O. B.; MENEGHELLO, G. E. Desempenho produtivo de plantas de soja originadas de lotes de sementes com níveis crescentes de vigor. Journal of Seed Science, v. 41, n.2, p.151-159. 2019a. https://doi.org/10.1590/2317-1545v41n2199320
BAGATELI, J.R.; DÖRR, C.S.; SCHUCH, L.O.B.; MENEGHELLO, G.E. Productive performance of soybean plants originated from seed lots with increasing vigor levels. Journal of Seed Science, v.41, n.2, p.151-159, 2019b. http://dx.doi.org/10.1590/2317-1545v41n2199320
BAGATELI, JR.; FRANCO, J.J; MENEGHELLO, G.E.; VILLELA, F.A. Vigor de sementes e densidade populacional: reflexos na morfologia de plantas e produtividade da soja Brazilian Journal of Development, v. 6, n. 6, p. 38686-38718, 2020. https://doi.org/10.34117/bjdv6n6-422
BAGATELI, J.R. Vigor de sementes e desempenho em campo de plantas de trigo e soja. 2020. Tese (Doutorado em Ciência e Tecnologia de Sementes) – Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, 2020.
BALBINOT, E.; LOPES, H.M. Efeitos do condicionamento fisiológico e da secagem na germinação e no vigor de sementes de cenoura. Revista Brasileira de Sementes, v.28, n.1, p.1-8, 2006. https://doi.org/10.1590/S0101-31222006000100001
BATISTA, T.B.; BINOTTI, F.F.S.; CARDOSO, E.D.; BARDIVIESSO, E.M.; COSTA, E. Aspectos fisiológicos e qualidade de mudas da pimenteira em resposta ao vigor e condicionamento das sementes. Bragantia, v.74,n.4, p.367-373, 2015 https://doi.org/10.1590/1678-4499.0133
BITTENCOURT, M.L.C.; DIAS, D.C.F.S.; DIAS, L.A.S.; ARAÚJO, E.F. Germination and vigour of primed asparagus seeds. Scientia Agricola, v.62, n.4, p.319-324, 2005. https://doi.org/10.1590/S0103-90162005000400003
BONOME, L.T.S.; GUIMARÃES, R.M.; OLIVEIRA, J.A.; ANDRADE, V.C.; CABRAL, P.S. Efeito do condicionamento osmótico em sementes de Brachiaria brizantha cv. Marandu. Ciência e Agrotecnologia, v.30, n.3, p.422-428, 2006. https://doi.org/10.1590/S1413-70542006000300006
BONOME, L.T.S.; GUIMARÃES, R.M.; OLIVEIRA, J.A.; DOUSSEAU, S. Osmoconditioning of Urochloa brizantha seeds to reduce pelleting negative effects. Brazilian Journal of Agriculture, v.92, n.2, p.87-100, 2017. Disponível em: http://www.revistadeagricultura.org.br/index.php/revistadeagricultura/article/view/3197/pdf_2808. Acesso em: 21 abr. 2021
CÂMARA, H.H.L.L.; STACCIARINI-SERAPHIN, E. Germinação de sementes de Brachiaria brizantha cv. Marandu sob diferentes períodos de armazenamento e tratamento hormonal. Pesquisa Agropecuária Tropical, v.32, n.1, p.21-28, 2002. Disponível em: https://www.revistas.ufg.br/pat/article/view/2436. Acesso em: 26 abr. 2021
CAMARGO, C. P.; VAUGHAN, C. E. Effect of seed vigor on field performance and yield of grain sorghum (Sorghum bicolor (L) Moench). Proceedings of the Association of Official Seed Analysts, v. 63, p. 135–147, 1973. www.jstor.org/stable/23432505.
CANTARELLI, L.D.; SCHUCH, L.O.B.; TAVARES, L.C.; RUFINO, C.A. Variability of soybean plants originated from seeds with different physiological quality levels. Acta Agronómica, v.64, n.3, p.218-222, 2015. https://doi.org/10.15446/acag.v64n3.45511
CARDOSO, C.P.; BAZZO, MARINHO, J.H.B.; MARINHO, J.L.; ZUCARELI, C.; Effect of seed vigor and sowing densities on the yield and physiological potential of wheat seeds. Journal of Seed Science, v.43, e202143002, 2021. https://doi.org/10.1590/2317-1545v43241586
CARNEIRO, T.H.M., CAVALCANTE, A.G.; ANDRADE, G.A.V.; LIMA, N. J. C.; AQUINO, L. A. Efeito do vigor de sementes sobre as características fisiológicas e produtivas da soja. Acta Iguazu, v.9, n.2, p. 122-133, 2020. https://doi.org/10.48075/actaiguaz.v9i2.23489
CARVALHO, C.; KIST, B.B; BELING, R.R. Anuário Brasileiro de Horti&Fruti 2020. Santa Cruz do Sul: Editora Gazeta Santa Cruz, 2019. 96 p.
CARVALHO, F.P.; STRAHL, M.A.; SCHOT, A.D.; MICHELON,C.J.; SILVEIRA JÚNIOR, F.S.; EGGERS ,H.S.; MOURA, M.B.; JUNGES, E. Desempenho agronômico de cultivares de soja com distintos níveis de vigor e cenários de semeadura. Revista Científica Rural, v.22, n.2, p.132-148. 2020. https://doi.org/10.30945/rcr-v22i2.3292
CARVEZAN, A.; GIACOMIN, R.; MÜLLER, M.; BIAZUS, C.; LÂNGARO, N.C.; CHAVARRIA, G. How does seed vigor affect soybean yield components? Agronomy Journal, v.110, n.4, p.1-10, 2018. https://acsess.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2134/agronj2017.11.0670
CASTAÑARES J.L.; BOUZO, C.A. Effect of different priming treatments and priming durations on melon germination behavior under suboptimal conditions. Open Agriculture, v.3, p. 386–392, 2018. https://doi.org/10.1515/opag-2018-0043
CASTRO, R.D.; BRADFORD, K.J.; HILHORST, H.W.M. Desenvolvimento de sementes e conteúdo de água. In: FERREIRA, G. F.; BORGUESI, F. Germinação: do básico ao aplicado. Porto Alegre: Artmed, 2004.
CHIQUITO, A.A.; GOMES JUNIOR, F.G.; MARCOS FILHO, J. Assessment of physiological potential of cucumber seeds using the software Seedling Vigor Imaging System® (SVIS®). Revista Brasileira de Sementes, v.34, n.2, p.255-263, 2012. https://doi.org/10.1590/S0101-31222012000200010
CHORTASZKO, N.G.; SANTOS, P.R.; GARCIA, C.; MARTINICHEM, D.; FARIA, C.M.D.R. Avaliação da qualidade fitossanitária e germinação de sementes forrageiras. Applied Research & Agrotechnology, v.12, n.2, p.81-88, 2019. https://doi.org/10.5935/PAeT.V12.N2.07
DIAS, M.A.N.; MONDO, V.H.V.; CICERO, S.M. Recent approaches for bell pepper seed vigor testing. Acta Scientiarum, v.36, n.4, p.483-487, 2014. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v36i4.18348
EBONE, L.A. Vigor de sementes de soja: características de raízes, crescimento vegetativo e rendimento de grãos. 2020. Dissertação (Mestrado em Agronomia) – Universidade de Passo Fundo, 2020.
EGLI, D.B.; TEKRONY, D.M., Relationship between soybean seed vigor and yield. Agronomy Journal, v. 71, p. 755-759, 1979. https://doi.org/10.2134/agronj1979.00021962007100050012x
ELLIS, R.H. Seed and seedling vigour in relation to crop growth and yield. Plant Growth Regulation, v.11, p.249–255, 1992. https://doi.org/10.1007/BF00024563
FERRAZ, A.; SILVA, V.N.; RADUNZ, A.L. Condicionamento fisiológico de sementes de chicória com Ascophyllum nodosum. Revista Cultura Agronômica, v.28, n.2, p.215-226, 2019. https://ojs.unesp.br/index.php/rculturaagronomica/article/view/2446-8355.2019v28n2p215-226
FERREIRA, V.F.; FERREIRA, T.F.; CARVALHO, R.A.; MAVAIEIE, D.P.R.; PEREIRA, D.S.; OLIVEIRA, J.A. Qualidade fisiológica de sementes revestidas de braquiária híbrida cv. Mulato II. Revista Agro@ambiente On-line, v.9, n.2, p.161-166, 2015. https://doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v9i2.2471
FIALHO, G.S., SILVA, C.A.; DIAS, D.C.F.S.; ALVARENGA, E.M.; BARROS, W.S. Osmocondicionamento em sementes de pimenta 'amarela comprida' (Capsicum annuum L.) submetidas à deterioração controlada. Ciência e Agrotecnologia, v.34, n.3, p.646-652, 2010. https://doi.org/10.1590/S1413-70542010000300017
FINCH-SAVAGE, W.E.; BASSEL, G.W. Seed vigour and crop establishment: extending performance beyond adaptation. Journal of Experimental Botany, v.67, n.3, p.567-591, 2016. https://doi.org/10.1093/jxb/erv490
FRANDOLOSO, D.C.L.; RODRIGUES, D.B.; ROSA, T.D.; ALMEIDA, A.S.; SOARES, V.N.; BRUNES, A.P.; TUNES, L.V.M. Qualidade de sementes de alface avaliada pelo teste de envelhecimento acelerado. Revista de Ciências Agrárias, v.40, n.4, p.703-713, 2017. https://doi.org/10.19084/rca17009
FREITAS, R.M.O.; NOGUEIRA, N.W.; TORRES, S.B.; LEITE, T.S. Accelerated aging of arugula seeds. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v.13, n.4, e5585, 2018. https://doi.org/10.5039/agraria.v13i4a5585
GHASSEMI-GOLEZANI, K.; BAKHSHY, J.; RAEY, Y.; HOSSAINZADEH-MAHOOTCHY A. Seed vigor and field performance of winter oilseed rape (Brassica napus L.). Cultivars Notulae Botanicae Horti Agrobotanici, v.38, n.3. p.146-150, 2010. https://doi.org/10.15835/nbha3834977
GUERREIRO, D. Revestimento na qualidade fisiológica de sementes e no desenvolvimento inicial das plantas de Brachiaria brizantha. 2017. Dissertação (Mestrado em Agronomia) – Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Universidade de Brasília, 2017.
GUIMARÃES, R.M. Fisiologia de Sementes. Lavras: UFLA/FAEPE, 129p. 1999.GURGEL JÚNIOR, F.E.; TORRES, S.B.; OLIVEIRA, F.N.; NUNES, T.A. Condicionamento fisiológico em sementes de pepino. Revista Caatinga, v.22, n.4, p.163-168, 2009. https://periodicos.ufersa.edu.br/index.php/caatinga/article/view/1502/pdf
HENNING, F.A., MERTZ, L.M.; JACOB JR., E.A.; MACHADO, R.D.; FISS, G.; ZIMMER, P.D. Chemical composition and reserve mobilization in soybean seeds with high and low vigor. Bragantia, v. 69, p.727–734, 2010. http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87052010000300026
HESSEL, C.L.E.; VILLELA, F.A.; AUMONDE, T.Z.; PEDÓ, T. Mesa densimétrica e qualidade fisiológica de sementes de brachiária. Informativo ABRATES, v.22, n.3, p.73-76, 2012.
HÖFS, A.; SCHUCH, L.O.B.; PESKE, S.T.; BARROS, A.C.S.A. Efeito da qualidade fisiológica das sementes e da densidade de semeadura sobre o rendimento de grãos e qualidade industrial em arroz. Revista Brasileira de Sementes, v.26, n.2, p.55-62, 2004. https://doi.org/10.1590/S0101-31222004000200008
HORTIFRUTI BRASIL. Edição especial. Ano 10, n. 102, 2011.
HYATT, J.E.; TEKRONY, D.M. Factors influencing the saturated salt accelerated aging test in tomato and onion. Seed Science and Technology, v.36, n.3, p.534-545, 2008. https://doi.org/10.15258/sst.2008.36.3.03
JANK, L.; BARRIOS, S.C.; VALLE, C.B.; SIMEÃO, R.M.; ALVES, G.F. The value of improved pastures to Brazilian beef production. Crop and Pasture Science, v.65, n.11, p.1132-1137, 2014. https://doi.org/10.1071/cp13319
JEROMINI, T.S. Etapas de beneficiamento na qualidade física, fisiológica e sanitária de sementes de Brachiaria brizantha. 2017. Dissertação (Mestrado em Agronomia – Produção Vegetal) – Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, 2017.
JIANHUA, Z.; McDONALD, M.B. The saturated salt accelerated aging test for small-seeded crops. Seed Science and Technology, v.25, n.1, p.123-131, 1996.
JORGE, M. H. A.; ANDRADE, J. A.; COSTA, E. O mercado de mudas de hortaliças. In: NASCIMENTO, W.M.; PEREIRA, R.B. Produção de mudas de hortaliças. Brasília-DF: Embrapa, 308p., 2016. ISBN 978-85-7035-579-9.
KIKUTI, A.L.P., KIKUTI, H.; MINAMI, K. Condicionamento fisiológico de sementes de pimentão. Revista Ciência Agronômica, v.36, n.2, p.243-248, 2005. http://ccarevista.ufc.br/seer/index.php/ccarevista/article/view/270.
KIST, B.B.; SANTOS, C.E.; CARVALHO, C.; BELING, R.D. Anuário Brasileiro de Horti&Fruti 2019. Santa Cruz do Sul: Editora Gazeta Santa Cruz, 2018. 96 p.
KOLCHINSKI, E.M.; SCHUCH, L.O.B.; PESKE, S.T. Vigor de sementes e competição intra-específica em soja. Ciência Rural, v.35, n.6, p.1248-1256, 2005. https://doi.org/10.1590/S0103-84782005000600004
LANDAU, E.C.; SIMEÃO, R.M.; MATOS NETO, F.C. Evolução da área ocupada por pastagens. In: LANDAU, E.C.; SILVA, G.A.; MOURA, L.; HIRSCH, A.; GUIMARÃES, D.P. Dinâmica da produção agropecuária e da paisagem natural no Brasil nas últimas décadas: produtos de origem animal e da silvicultura. Brasília, DF: Embrapa, 2020. v.3, cap. 46, p.1555-1578.
LIMA, L.B.; MARCOS FILHO, J. Condicionamento fisiológico de sementes de pepino e relação com desempenho das plantas em campo. Revista Brasileira de Sementes, v.31, n.3, p.27-37, 2009. https://doi.org/10.1590/S0101-31222009000300003
LOPES, A.C.A.; NASCIMENTO, W.M. Dormência em sementes de hortaliças. Brasília: Embrapa, 2012. 28p. (Documentos/Embrapa Hortaliças: 136).
MARCHI, C.E.; FERNANDES, C.D.; BUENO, M.L.; BATISTA, M.V.; FABRIS, L.R. Fungos veiculados por sementes comerciais de braquiária. Arquivos do Instituto Biológico, v.77, n.1, p.65-73, 2010. https://doi.org/10.1590/1808-1657v77p0652010
MARCOS FILHO, J. Fisiologia de sementes de plantas cultivadas. Piracicaba: FEALQ. v.12. 495p. 2005.
MARCOS-FILHO, J. Importância do potencial fisiológico da semente de soja. Informativo ABRATES, v.23, n.1, p.21-24, 2013.
MARCOS FILHO, J.; KIKUTI, A.L.P. Condicionamento fisiológico de sementes de couve-flor e desempenho das plantas em campo. Horticultura Brasileira, v.26, n.2, p.165-169, 2008. https://doi.org/10.1590/S0102-05362008000200007
MATTIONI, F.; M.C. DE F.; MARCOS-FILHO, J.; GUIMARÃES, S.C. Vigor de sementes e desempenho agronômico de plantas de algodão. Revista Brasileira de Sementes, v. 34, n.1 p.108 - 116, 2012. https://doi.org/10.1590/S0101-31222012000100014
MAVI, K.; ERMIS, S.; DEMIR, I. The effect of priming on tomato rootstock seeds in relation to seedling growth. Asian Journal of Plant Sciences, v.5, n.6, p.940-947, 2006. https://docsdrive.com/pdfs/ansinet/ajps/2006/940-947.pdf
MELO, L.F.; MARTINS, C.C.; SILVA, G.Z.; BONETI, J.E.B.; VIEIRA, R.D. Beneficiamento na qualidade física e fisiológica de sementes de capim-mombaça. Revista Ciência Agronômica, v.47, n.4, p.667-674, 2016. Disponível em: < http://www.ccarevista.ufc.br/seer/index.php/ccarevista/article/view/4580/1470>. Acesso em: 23 abr. 2021
MELO, L.F.; MARTINS, C.C.; SILVA, G.Z.; PEREIRA, F.E.C.B.; JEROMINI, T.S. Effects of processing phases on the quality of massai grass seeds. Revista Ciência Agronômica, v.49, n.2, p.259-266, 2018. https://doi.org/10.5935/1806-6690.20180029
MELO, P.T.B.S.; SCHUCH, L.O.B.; ASSIS, F.N; CONCENÇO, G. Comportamento individual de plantas originadas de sementes com diferentes níveis de qualidade fisiológica em populações de arroz irrigado. Revista Brasileira de Sementes, v.28, n.2, p.84-94, 2006. https://doi.org/10.1590/S0101-31222006000200011
MIELEZRSKI, F.; SCHUCH, L.O.B.; PESKE, S.T.; PANOZZO, L.E.; PESKE, F.B.; CARVALHO, R.R. Desempenho individual e de populações de plantas de arroz híbrido em função da qualidade fisiológica das sementes. Revista Brasileira de Sementes, v. 30, p.86-94, 2008. https://doi.org/10.1590/S0101-31222008000300012
MONDO, V.H.V.; NASCENTE, A.S.; CARDOSO NETO, M.O. Common bean seed vigor affecting crop grain yield. Journal of Seed Science, v.38, n.4, p.365-370, 2016. http://dx.doi.org/10.1590/2317-1545v38n4166814
MONDO, V.H.V.; CICERO, S.M.; DOURADO-NETO, D.; PUPIM, T.L; DIAS, M.A.N. Effect of seed vigor on intraspecific competition and grain yield in maize. Agronomy Journal, v.105, n.1, p.222-228, 2013a. https://dl.sciencesocieties.org/publications/aj/abstracts/105/1/222
MONDO, V.H.V.; CICERO, S.M.; DOURADO-NETO, D.; PUPIM, T.L.; DIAS, M.A.N. Seed vigor and initial growth of corn crop. Journal of Seed Science, v.35, n.1, p.64-69, 2013b.
MONDO, V.H.V.; CICERO, S.M.; DOURADO-NETO, D.; PUPIM, T.L.; DIAS, M.A.N. Vigor de sementes e desempenho de plantas de milho. Revista Brasileira de Sementes, v.34, n.1, p.143-155, 2012. https://doi.org/10.1590/S0101-31222012000100018
NASCIMENTO, W.M. Condicionamento osmótico de sementes de hortaliças visando a germinação em condições de temperaturas baixas. Horticultura Brasileira, v.23, n.2, p.211-214, 2005. https://doi.org/10.1590/S0102-05362005000200010
NASCIMENTO, W.M.; MELO, P.C.T.; FREITAS, R.A. Produção de sementes. In: CLEMENTE, F. M. V.; BOITEUX, L. S. Produção de tomate para processamento industrial. Brasília-DF: Embrapa, 344p. 2012.
NASCIMENTO, W.M.; SILVA, J.B.C.; SANTOS, P.E.C.; CARMONA, R. Germinação de sementes de cenoura osmoticamente condicionadas e peletizadas com diversos ingredientes. Horticultura Brasileira, v.27, n.1, p.12-16, 2009. https://doi.org/10.1590/S0102-05362009000100003
NEVES, M.B. Desempenho de individual e de populações de arroz híbrido relacionado a densidade populacional e ao vigor das sementes. 2010. Dissertação. (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Sementes) – Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, 2010.
OLIVEIRA, T.F. Condicionamento fisiológico de sementes de Urochloa spp. 2020. Tese (Doutorado em Agronomia/Fitotecnia) – Universidade Federal de Lavras, 2020.
PANOBIANCO, M.; MARCOS FILHO, J. Envelhecimento acelerado e deterioração controlada em sementes de tomate. Scientia Agricola, v.58, n.3, p.525-531, 2001. https://doi.org/10.1590/S0103-90162001000300014
PASSAM, H.C.; KARAVITES, P.I.; PAPANDREOU, A.A.; THANOS, C.A.; GEORGHIOU, K. Osmoconditioning of seeds in relation to growth and fruit yield of aubergine, pepper, cucumber and melon in unheated greenhouse cultivation. Scientia Horticulturae, v.38, n.3, p.207-216, 1989. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0304423889900678
PEÑALOZA, P.; RAMIREZ-ROSALES, G.; McDONALD, M.B.; BENNETT, M.A. Lettuce (Lactuca sativa L.) seed quality evaluation using seed physical attributes, saturated salt accelerated aging and the seed vigour imaging system. Electronic Journal of Biotechnology, v.8, n.3, p.299-307, 2005. https://doi.org/10.2225/vol8-issue3-fulltext-11
PEREIRA, M.D.; DIAS, D.C.F.S.; DIAS, L.A.S.; ARAÚJO, E.F. Germinação e vigor de sementes de cenoura osmocondicionadas em papel umedecido e solução aerada. Revista Brasileira de Sementes, v.30, n.2, p.137-145, 2008. https://doi.org/10.1590/S0101-31222008000200017
PEREIRA, C.E.; OLIVEIRA, J.A.; ROSA, M.C.M.; KIKUTI, A.L.P. Armazenamento de sementes de braquiária peletizadas e tratadas com fungicida e inseticida. Ciência Rural, v.41, n.12, p.2060-2065, 2011. https://doi.org/10.1590/S0103-84782011001200004
PESKE, S.T. O mercado de sementes no Brasil. SeedNews, ed. XX, 2016. Disponível em: https://seednews.com.br/artigos/546-o-mercado-de-sementes-no-brasil-edicao-maio-2016. Acesso em: 4 mai. 2021.
PESKE, F.B.; NOVEMBRE, A.D.L.C. Pearl millet seed pelleting. Revista Brasileira de Sementes, v.33, n.2, p.352-362, 2011. https://doi.org/10.1590/S0101-31222011000200018
PESKE, S.T.; VILLELA, F.A.; LABBÉ-BAUDET, L. Secagem de sementes de hortaliças. In: Nascimento, W.M. Tecnologia de sementes de hortaliças. Brasília: Embrapa Hortaliças, 432p. 2009.
RODO, A.B.; PANOBIANCO, M.; MARCOS FILHO, J. Metodologia alternativa do teste de envelhecimento acelerado para sementes de cenoura. Scientia Agricola, v.57, n.2, p.289-292, 2000.
SAMARAH, N.H.; WANG, H.; WELBAUM, G.E. Pepper (Capsicum annuum) seed germination and vigour following nanochitin, chitosan or hydropriming treatments. Seed Science &Technology, v.44, n.3, p.1-15, 2016. http://doi.org/10.15258/sst.2016.44.3.18
SCHEEREN, B.R; PESKE, S.T.; SCHUCH, L.O.B.; BARROS, A.C.S.A. Physiological quality of soybean seeds and productivity. Revista Brasileira de Sementes, v.32, n.3, p.35-41, 2010. https://doi.org/10.1590/S0101-31222010000300004
SILVA, V.N.; CICERO, S.M. Image seedling analysis to evaluate tomato seed physiological potential. Revista Ciência Agronômica, v.45, n.2, p.327-334, 2014. https://doi.org/10.1590/S1806-66902014000200014
SCHUCH, L.O.B.; NEDEL, J.L.; ASSIS, F.N.; MAIA, M.S.; ROSENTHAL, M.D. Emergência no campo e crescimento inicial de aveia preta em resposta ao vigor das sementes. Revista Brasileira de Agrociência, v.6, n.2, p.97-101, 2000.
SUÑÉ, A.D.; FRANKE, L.B.; SAMPAIO, T.G. Efeitos do condicionamento osmótico na qualidade fisiológica de sementes de Adesmia latifolia (Spreng.) Vog. Revista Brasileira de Sementes, v.24, n.1, p.18-23, 2002. https://doi.org/10.1590/S0101-31222002000100004
TERNUS, R.M. Avaliação dos resultados de qualidade de sementes obtidos na execução do controle externo, no Estado de Santa Catarina (2013-2015). 2017. Tese (Doutorado em Ciência e Tecnologia de Sementes) – Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, 2017.
TORRES, S.B.; MARCOS FILHO, J. Accelerated aging of melon seeds. Scientia Agricola, v.60, n.1, p.77-82, 2003. https://doi.org/10.1590/S0103-90162003000100012
TORRES, S.B.; SILVA, F.G.; GOMES, M.D.A.; BENEDITO, C.P.; ELDER, F.; PEREIRA, C.B.; SILVA, E.C. Diferenciação de lotes de sementes de quiabo pelo teste de envelhecimento acelerado. Ciência Rural, v.44, n.12, p.2103-2110, 2014. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20120886
TUNES, L.M.; PEDROSO, D.C.; BARBIERI, A.P.P.; CONCEIÇÃO, G.M.; ROETHING, E.; MUNIZ, M.F.B. Envelhecimento acelerado modificado para sementes de coentro (Coriandrum sativum L.) e sua correlação com outros testes de vigor. Revista Brasileira de Biociências, v.9, n.1, p.12-17, 2011. Disponível em: http://www.ufrgs.br/seerbio/ojs/index.php/rbb/article/view/1645. Acesso em: 11 mai. 2021
VANZOLINI, S.; CARVALHO, N.M. Efeito do vigor de sementes de soja sobre o seu desempenho em campo. Revista Brasileira de Sementes, v. 24, n.1, p.33- 41, 2002. https://doi.org/10.1590/S0101-31222002000100006
VERGARA, R.O.; ARAÚJO, A.S.; NADAL, A.P.; BRUNES, A.P.; CARVALHO, I.R.; GADOTTI, G.I. Uso da mesa densimérica no beneficiamento de sementes de azevém. Colloquium Agrariae, v.15, n.4, p.82-89, 2019. https://doi.org/10.5747/ca.2019.v15.n4.a314
VILLELA, F.A.; PERES, W.B. Coleta, beneficiamento e armazenamento. In: FERREIRA, G. F.; BORGUESI, F. Germinação: do básico ao aplicado. Porto Alegre: Artmed, 2004.
WELBAUM, G.E.; BRADFORD, K.J. Water relations of seed development and germination in muskmelon (Cucumis melo L.). III. Sensitivity of germination to water potential and abscisic acid during development. Plant Physiology, v.92, n.4, p.1029-1037. https://doi.org/10.1104/pp.92.4.1029
XAVIER, F.M.; ARENHARDT, L.G.; MENEGHELLO, G.E. Vigor de sementes no desempenho agronômico da cultura do arroz. SeedNews, v.24, n.5, p.17-22, 2020.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Colloquium Agrariae. ISSN: 1809-8215
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.