Sources and rates of nitrogen on the nutrition and productive performance of determinate growth habit snap bean

Authors

  • Renan Ribeiro Barzan Universidade Estadual de Londrina
  • Hector Augusto Sandoval Contreras Agrosavia
  • João Pedro Silvestre Unicampo
  • Claudemir Zucareli UEL

Keywords:

Phaseolus vulgaris L. N fertilization. Nutritional status. Yield

Abstract

Snap bean is a vegetable crop presenting high requirements of mineral nutrients, such as nitrogen (N). However, studies on the response of this crop to N fertilization are scarce, mainly with determinate growth habit genotypes, making it difficult to manage the nutrient supply. The aim of this study was to evaluate the nitrogen nutrition and the productive performance of determinate growth habit snap bean as a function of N sources and rates. The experiment was carried out in pots, under greenhouse conditions, in a Red Latosol with 36.60 g dm-3 of soil organic matter content. The cultivar ‘Macarrão rasteiro’ TopSeedâ was grown in a completely randomized design at factorial scheme 3x4, with four replications. It was studied three sources of N (urea, ammonium sulfate and sulfammoâ) and four rates (0, 40, 80 and 120 kg N ha-1), applied 20% at sowing time, 40% at 12 days after emergence (DAE) and 40% at 20 DAE of the seedlings. It was evaluated the N content of the index leaf and the N accumulation in shoots, the plant height at the end of the cycle and the number, total fresh mass, mean fresh mass and mean length of pods. The N content of the index leaf and N accumulation in shoots were linearly increased by the N rates, regardless of the N source, while the plant height and the pod’s characteristics were influenced by none of the factors studied.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Hector Augusto Sandoval Contreras, Agrosavia

    Engenheiro Agrônomo e Mestre em Agronomia pela Universidade Estadual de Londrina.

  • João Pedro Silvestre, Unicampo

    Engenheiro Agrônomo e Mestre em Agronomia pela Universidade Estadual de Londrina.

  • Claudemir Zucareli, UEL

    Professor Doutor do Departamento de Agronomia da Universidade Estadual de Londrina.

References

AGRISTAR. Semente feijão-de-vagem rasteiro macarrão rasteiro. Available in: http://agristar.com.br/topseed/feijao-de-vagem-rasteiro/macarrao-rasteiro/96. Accessed in: 21 jun. 2016.

ALMEIDA, S. N. C.; THIEBAUT, J. T. L.; GRAVINA, G. A.; ARAÚJO, L. C.; DAHER, R. F. Avaliação de características morfológicas e agronômicas de linhagens de feijão-de-vagem em Bom Jesus de Itabapoana-RJ, com potencial de recomendação. VÉRTICES, v. 16, n. 1, p. 39-50, 2014.

BARZAN, R. R.; MONTANUCCI, W. G.; FREGONEZI, G. A. F.; FURLAN, F. F.; ALMEIDA, L. H. C.; MARTINI, G. F. A.; TAKAHASHI, L. S. A.; TAKAHASHI, H. W. Macronutrients requirement of a snap bean genotype with determinate growth habit in Brazil. African Journal of Agricultural Research, v. 11, n. 8, p. 644-651, 2016.

BREDEMEIER, C.; MUNDSTOCK, C. M. Regulação da absorção e assimilação do nitrogênio nas plantas. Ciência Rural, v. 30, n. 2, p. 365-372, 2000.

BRITO, M.M.P.; MURAOKA, T.; SILVA, E.C. Contribuição da fixação biológica de nitrogênio, fertilizante nitrogenado e nitrogênio do solo no desenvolvimento de feijão e caupi. Bragantia, v.70, n.1, p. 206-215, 2011.

CAMARGO, A. P.; MARIN, F. R.; SENTELHAS, P. C.; PICINI, A. G. Ajuste da equação de Thornthwaite para estimar a evapotranspiração potencial em climas áridos e superúmidos, com base na amplitude térmica diária. Revista Brasileira de Agrometeorologia, v. 7, p. 251-257, 1999.

CANTARELLA, H. Nitrogênio. In: NOVAIS, R. F.; ALVAREZ V., V. H.; BARROS, N. F.; FONTES, R. L. F.; CANTARUTTI, R. B.; NEVES, J. C. L. Fertilidade do solo. Viçosa: SBCS, 2007. 375-470.

CARR, N.F.; BARZAN, R.R.; ALMEIDA, L.H.C.; FREGONEZI, G.A.F.; TAKAHASHI, H.W. Acúmulo e partição de biomassa e macronutrientes de cultivares de feijão-vagem em cultivo protegido fertirrigado. Colloquium Agrariae, v.16, n.3, p.1-11, 2020.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Centro Nacional de Pesquisa de Solos. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3. ed. Rio de Janeiro: CNPS, 2013. 353p.

FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3. ed. Viçosa: UFV, 2012. 421p.

FURLAN, F.F.; FREIRIA, G.H.; ALVES, G.A.C.; GOMES, G.R.; ALMEIDA, L.H.C.; FURLAN, M.F.; TAKAHASHI, L.S.A. The use of various strains of Rhizobium tropici for inoculation of snap bean cultivars with a determinate growth pattern. Semina: Ciências Agrárias, v.37, n.6, p.3965-3972, 2016.

INSTITUTO AGRONÔMICO DE CAMPINAS (IAC). Calagem e adubação do feijão-vagem, feijão-fava (ou fava italiana), feijão-de-lima e ervilha torta (ou ervilha-de-vagem). Campinas: IAC, 2015. 15p.

KWAK, M.; TORO, O.; DEBOUCK, D. G.; GEPTS, P. Multiple origins of the determinate growth habit in domesticated common bean (Phaseolus vulgaris L.). Annals of Botany, v. 110, n. 8, p. 1573-1580, 2012.

MALAVOLTA, E.; VITTI, G. C.; OLIVEIRA, S. A. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. Piracicaba: POTAFOS, 1997. 319p.

MARSCHNER, P. Marschner’s mineral nutrition of higher plants. 3. ed. Waltham: Academic Press, 2011. 672p.

MOREIRA, R. M. P.; FERREIRA, J. M.; TAKAHASHI, L. S. A.; VASCONCELOS, M. E. C.; GEUS, L. C.; BOTTI, L. Potencial agronômico e divergência genética entre genótipos de feijão-vagem de crescimento determinado. Semina: Ciência Agrárias, v. 30, n. 1, p. 1051-1060, 2009.

OLIVEIRA, A. P.; SOBRINHO, J. T.; SOUZA, A. P. Característica e rendimento do feijão-vagem em função de doses e formas de aplicação de nitrogênio. Ciência e Agrotecnologia, v. 27, n. 3, p. 714-720, 2003.

PAUNGFOO-LONHIENNE, C.; LONHIENNE, T. G. A.; RENTSCH, D.; ROBINSON, N.; CHRISTIE, M.; WEBB, R. I.; GAMAGE, H. K.; CARROLL, B. J.; SCHENK, P. M.; SCHMIDT, S. Plants can use protein as a nitrogen source without assistance from other organisms. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, v. 105, n. 11, p. 4524-4529, 2008.

PAULETTI, V.; MOTTA, A.C.V. Manual de adubação e calagem para o estado do Paraná. Curitiba: SBCS-NEPAR, 2017.482p.

PAVAN, M. A.; BLOCH, M. F.; ZEMPULSKI, H. D.; MIYAZAWA, M.; ZOCOLER, D. C. Manual de análise química de solo e controle de qualidade. Londrina: IAPAR, 1992. 40p.

RAIJ, B. Fertilidade do solo e manejo de nutrientes. Piracicaba: IPNI, 2011. 420p.

SHAHID, M.; MALIK, A.A.; REHMAN, A.; KHAN, M.S. Effect of various levels of nitrogen, phosphorus and potash on the yield of French bean. Journal of Natural Sciences Research, v.5, n.11, p.50-52, 2015.

TIMAC AGRO. Sulfamoo MeTA. Available in: http://www.br.timacagro.com/timac/Portugues/produto/index.php?acao=detalhar&cod=36. Accessed in: 21 jun. 2016.

VIÇOSI, K.A.; PELÁ, A. Doses de nitrogênio em cobertura e inoculação com Rhizobium tropici na cultura do feijão-vagem. Revista Cultura Agronômica, v.29, n.3, p.326-336, 2020.

VILLALBA, H. A. G.; LEITE, J. M.; OTTO, R.; TRIVELIN, P. C. O. Fertilizantes nitrogenados: novas tecnologias. Piracicaba: IPNI, 2014. p. 12-20. (Informações Agronômicas, 148)

WILLIANS, L. E.; MILLER, A. J. Transporters responsible for the uptake and partitioning of nitrogenous solutes. Annual Review of Plant Physiology and Molelular Biology, v. 52, p. 659-688, 2001.

Published

2021-05-25

How to Cite

Sources and rates of nitrogen on the nutrition and productive performance of determinate growth habit snap bean. Colloquium Agrariae. ISSN: 1809-8215, [S. l.], v. 17, n. 3, p. 52–58, 2021. Disponível em: https://journal.unoeste.br/index.php/ca/article/view/3882. Acesso em: 19 aug. 2025.

Most read articles by the same author(s)