Growth and yield of hot pepper under different sources of phosphate fertilization

Authors

  • Leandro Alves Macedo Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • Brendo de Oliveira Ferreira Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM
  • André Cabral França Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM
  • Levy Tadin Sardinha Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM
  • Ana Flávia Leão Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM
  • Letícia Lopes de Oliveira Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM

Keywords:

Capsicum frutescens; nutrient use efficiency; optimization of fertilization; organomineral fertilization; slow-release fertilizers

Abstract

In general, fertilization recommendations for pepper are old and scarce. Because pepper is a semi-perennial crop with high yield potential and dependence on phosphorus (P), an extremely important element, as it participates in several metabolic processes, it is necessary to look for efficient alternatives for phosphate fertilization, due to its low availability and high adsorption capacity in most Brazilian soils. Slow release fertilizers have been shown to be an excellent alternative to conventional mineral fertilization. Therefore, the objective of this study was to evaluate the effect of different sources of P on growth and yield of hot pepper (Capsicum frutescens L.). An experiment was carried out in a greenhouse in the JK campus of UFVJM, Diamantina - MG, Brazil, arranged in a completely randomized design with eleven treataments (absence of fertilization, mineral treatment, organic treatment and four slow-release phosphate sources: pelleted organomineral, granulated organomineral, MAP coated and triple formulated, at doses of 150 and 300 kg ha-1 of P2O5). Growth variables, fresh and dry matter accumulation and yield were evaluated 180 days after planting. The pelleted and granulated organomineral treatments at the dose of 300 kg ha-1 of P2O5, promoted the best results for the parameters dry mass of root, number of fruits per plant, fresh and dry mass of fruits and total yield. Such results can be explained by the better efficiency of P release and the better absorption of this nutrient by the plant, making it an excellent option in relation to conventional sources commonly adopted.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Leandro Alves Macedo, Universidade Federal de Viçosa - UFV

    Mestrando em Genética e Melhoramento

  • Brendo de Oliveira Ferreira, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM

    Graduando em Agronomia

  • André Cabral França, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM

    Doutor em Fitotecnia 

  • Levy Tadin Sardinha, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM

    Mestre em Produção Vegetal

  • Ana Flávia Leão, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM

    Mestranda em Produção Vegetal

  • Letícia Lopes de Oliveira, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM

    Mestranda em Produção Vegetal

References

AGUIAR, F. R.; FRANÇA, A. C.; CRUZ, R. S.; SARDINHA, L. T.; MACHADO, C. M. M.; FERREIRA, B. O.; ARAÚJO, F. H. V. Produção e qualidade de beterrabas submetidas a diferentes manejos de adubação e efeito residual na produção de milho cultivado em sucessão. Journal of Environmental Analysis and Progress, v. 6, n. 1, p. 60-70, 2021. https://doi.org/10.24221/jeap.6.1.2021.3043.060-070

AGUILAR, A. S.; CARDOSO, A. F.; LIMA, L. C.; LUZ, J. M. Q.; RODRIGUES, T.; LANA, R. M. Q. Influence of organomineral fertilization in the development of the potato crop CV. Cupid. Bioscience Journal, v. 35, n. 1, p. 199-210, 2019. https://doi.org/10.14393/BJ-v35n1a2019-41740

ALMEIDA, M. J.; SOUSA, C. M.; ROCHA, M. C.; BENITES, V. M.; POLIDORO, J. C. Reposição deficitária de água e adubação com organomineral no crescimento e produção de tomateiro industrial. Irriga, v. 24, n. 1, p. 69-85, 2019. https://doi.org/10.15809/irriga.2019v24n1p69-85

ALVARES, C. A.; STAPE, J. L.; SENTELHAS, P. C.; GONÇALVES, J. L. M.; SPAROVEK, G. Köppen's climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, v. 22, n. 6, p. 711-728, 2013. https://doi.org/10.1127/0941-2948/2013/0507

ALVES, A. N.; DAMASCENO, K. A.; RIBEIRO, L. M. P.; CUNHA, M. F.; GONÇALVES, R. M. S.; GONÇALVES, C. A. A. Antepasto de pimento Biquinho. Boletim Técnico IFTM, Uberaba, n. 2, p. 06-09, 2016.

ANDRADE, E. M. G.; SILVA, H. S.; SILVA, N. S.; SOUSA JÚNIOR, J. R.; FURTADO, G. F. Adubação organomineral em hortaliças folhosas, frutos e raízes. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Mossoró, v. 7, n. 3, p. 07-11, 2012.

ANTILLE, D. L.; SAKRABANI, R.; GODWIN, R. J. Effects of biosolids-derived organomineral fertilizers, urea, and biosolids granules on crop and soil established with ryegrass (Lolium perenne L.). Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 45, n. 12, p. 1605-1621, 2014. https://doi.org/10.1080/00103624.2013.875205

BACKES, C.; VILLAS, R.; GRAVA, L.; FORLAN, P.; MARQUES, A. Determination of growth and nutrient accumulation in bella vista onion. Revista Caatinga, v. 31, n. 1, p. 246-254, 2018. https://doi.org/10.1590/1983-21252018v31n129rc

BATISTA, R. O.; FURTINI NETO, A.; DECCETTI, S. F. C. Eficiência nutricional em clones de cedro-australiano. Scientia Forestalis, v. 43, n. 107, p. 647-655, 2015.

BIEDERMAN, L. A.; HARPOLE, W. S. Biochar and its effects on plant productivity and nutrient cycling: a meta-analysis. Global Change Biology Bioenergy, v. 5, n. 2, p. 202-214, 2013. https://doi.org/10.1111/gcbb.12037

CASALI, V. W. D.; FONTES, P. C. R. Pimentão. In: RIBEIRO, A. C.; GUIMARÃES, P. T. G.; ALVAREZ, V. H. (Eds.). Recomendações para o uso de corretivos e fertilizantes em minas gerais: 5ª aproximação. Viçosa, MG: UFV, 1999. p. 289-302.

CHARLO, H. C. O.; OLIVEIRA, S. F.; CASTOLDI, R.; VARGAS, P. F.; BRAZ, L. T.; BARBOSA, J. C. Growth analysis of sweet pepper cultivated in coconut fiber in a greenhouse. Horticultura Brasileira, v. 29, n. 3, p. 316-323, 2011. https://doi.org/10.1590/S0102-05362011000300010

CHARLO, H. C. O.; OLIVEIRA, S. F.; VARGAS, P. F.; CASTOLDI, R.; BARBOSA, J. C.; BRAZ, L. T. Accumulation of nutrients in sweet peppers cultivated in coconut fiber. Horticultura Brasileira, v. 30, n. 1, p. 125-131, 2012. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362012000100021

COIMBRA, K. G.; PEIXOTO, J. R.; SANTINI, M. R.; NUNES, M. S. Efeito de produtos alternativos no desempenho agronômico de tomate rasteiro. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 29, n. 1, p. 1508-1513, 2013.

CRUZ, J. L.; SOUZA FILHO, L. F. S.; PELACANI, C. R. Influência da adubação fosfatada sobre o crescimento do camapu (Physalis angulata L.). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 17, n. 3, p. 360-366, 2015. https://dx.doi.org/10.1590/1983-084X/13_060

FARRELL, M.; KUHN, T. K.; MACDONALD, L. M.; MADDERN, T. M.; MURPHY, D. V.; HALL, P. A.; SINGH, B. P.; BAUMANN, K.; KRULL, E. S.; BALDOCK, J. A. Microbial utilisation of biochar-derived carbon. Science of The Total Environment, v. 465, p. 288–297, 2013. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2013.03.090

FERNANDES, P. H.; PORTO, D. W B.; FRANÇA, A. C.; FRANCO, M. H. R.; MACHADO, C. M. M. Uso de fertilizantes organominerais fosfatados no cultivo da alface e de milho em sucessão. Brazilian Journal of Development, v. 6, n. 6, p. 37907-37922, 2020. https://doi.org/10.34117/bjdv6n6-365

FERREIRA, D. F. Sisvar: a guide for its bootstrap procedures in multiple comparisons. Ciência e Agrotecnologia, v. 38, n. 2, p. 109-112, 2014. https://doi.org/10.1590/S1413-70542014000200001

FREITAS, A. P.; SILVA, A. B.; SANTI, A.; MAGALHÃES, M. O. L.; SILVA, G. B. Produção de mudas de alface em subtrato sob doses de fertilizante organomineral. Enciclopédia Biosfera, v. 16, n. 29, p. 728-737, 2019. https://doi.org/10.18677/EnciBio_2019A58

GIANOTTI, A. R. C.; SOUZA, M. J. H.; MACHADO, E. L. M.; PEREIRA, I. M.; VIEIRA, A. D.; MAGALHÃES, M. R. Análise microclimática em duas fitofisionomias do cerrado no alto vale do Jequitinhonha, Minas Gerais. Revista Brasileira de Meteorologia, São José dos Campos, v. 28, n. 3, p. 246-256, 2013. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-77862013000300002

LARIGAURDERIE, A.; RICHARDS, J. H. Root proliferation characteristics of seven perennial arid-land grasses in nutriente-enriched microsites. Oecologia, v. 99, p. 102-111, 1994. https://doi.org/10.1007/BF00317089

MALAQUIAS, C. A. A.; SANTOS, A. J. M. Adubação organomineral e NPK na cultura do milho (Zea mays L.). PUBVET, Maringá, v. 11, n. 5, p. 501-512, 2017. http://dx.doi.org/10.22256/PUBVET.V11N5.501-512

MARCUSSI, F. F. N.; BÔAS, R. L. V.; GODOY, L. J. G; GOTO, R. Macronutrient accumulation and partioning in fertigated sweet pepper plants. Scientia Agricola, v. 61, n. 1, p. 62-68, 2004. http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90162004000100011

MARSCHNER, H. Mineral nutrition of higher plants. 3. ed. London: Elsevier, 2012. 643 p.

MCCORMACK, J. E.; HIRD, S. M.; ZELLMER, A. J.; CARSTENS, B. C.; BRUMFIELD, R. T. Applications of next-generation sequencing to phylogeography and phylogenetics. Molecular Phylogenetics and Evolution, v. 66, n. 2, p. 526-538, 2013. https://doi.org/10.1016/j.ympev.2011.12.007

NIU, Y. F.; CHAI, R. S.; JIN, G. L.; WANG, H.; TANG, C. X.; ZHANG, Y. S. Responses of root architecture development to low phosphorus availability: a review. Annals of Botany, v. 112, p. 391-408, 2013. https://doi.org/10.1093/aob/mcs285

OLIVEIRA, A. P. de; PAES, R. de A.; SOUZA, A. P. de; DORNELAS, C. S. M.; SILVA, R. A. da. Produção de pimentão em função da concentração de urina de vaca aplicada via foliar e da adubação com NPK. Agropecuária Técnica, v. 25, n. 1, p. 37-43, 2004.

OLIVEIRA, L. B.; ACCIOLY, A. M. A.; SANTOS, C. L. R. dos.; FLORES, R. A.; BARBOSA, F. S. Características químicas do solo e produção de biomassa de alface adubada com compostos orgânicos. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 18, n. 2, p. 157-164, 2014. https://doi.org/10.1590/S1415-43662014000200005

OLIVEIRA, F. A.; DUARTE, S. N.; MEDEIROS, J. F.; DIAS, N. S.; OLIVEIRA, M. K. T.; SILVA, R. C. P.; LIMA, K. S. Nutrição mineral do pimentão submetido a diferentes manejos de fertirrigação. Horticultura Brasileira, v. 33, n. 2, p. 216-223, 2015. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-053620150000200013

PELVINE, R. A. Os números estatísticos da safra de pimenta. Revista Campos & Negócios, 2019. Disponível em: https://www.revistacampoenegocios.com.br/os-numeros-estatisticos-da-safra-de-pimenta/ acesso em: 07 mar. 2021.

PINTO, C. M. F.; SALGADO, L. T.; LIMA, P. C.; PICANÇO, M.; PAULA JÚNIOR, T. J. de; MOURA, W. M.; BROMMONSCHENKEL, S. H. A cultura da pimenta (Capsicum sp.). Belo Horizonte, MG: EPAMIG, 1999. 30 p. (EPAMIG. Boletim Técnico, 56).

QUINTANA-BLANCO, W. A.; PINZÓN SANDOVAL, E. H.; TORRES, D. F. Efecto de un fosfato térmico sobre el crecimiento y producción de fríjol (Phaseolus vulgaris L.) cv Ica Cerinza. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica, v. 20, n. 1, p. 51-59, 2017. https://doi.org/10.31910/rudca.v20.n1.2017

RABELO, K. C. C. Fertilizantes organomineral e mineral: aspectos fitotécnicos na cultura do tomate industrial. 2015. 69 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) – Faculdade de Ciências Agrárias, Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2015.

REIFSCHNEIDER, F. J. B. Capsicum: pimentas e pimentões no Brasil. Brasília, DF: Embrapa Comunicação para Transferência de Tecnologia: Embrapa Hortaliças, 2000. 113 p.

RIBEIRO, G. L.; LOPES, J. C.; MARTINS FILHO, S.; RAMALHO, S. S. Adubação orgânica na produção do pimentão. Horticultura Brasileira, v. 18, n. 2, p. 134-137, 2000. https://doi.org/10.1590/S0102-05362000000200012

RODRIGUES, M.; PAVINATO, P. S.; WITHERS, P. J. A.; TELES, A. P. B.; HERRERA, W. F. B. Legacy phosphorus and no tillage agriculture in tropical oxisols of the Brazilian savanna. Science of the Total Environment, v. 542, p. 1050-1061, 2016. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2015.08.118

ROY, E. D.; RICHARDS, P. D.; MARTINELLI, L. A.; COLETTA, L. D.; LINS, S. R. M.; VAZQUEZ, F. F.; WILLING, E.; SPERA, S. A.; VANWEY, L. K.; PORDER, S. The phosphorus cost of agricultural intensification in the tropics. Nature plants, v. 2, p. 16043, 2016. https://doi.org/10.1038/nplants.2016.43

SÁ, F. V. S.; BERTINO, A. M. P.; FERREIRA, N. M.; BERTINO, A. M. P.; SOARES, L. S.; MESQUITA, E. F. Formação de mudas de maracujazeiro amarelo com diferentes doses de esterco caprino e volumes do substrato. Magistra, v. 26, n. 4, p. 482-492, 2014.

SANTOS, H. G.; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C.; OLIVEIRA, V. A.; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A.; FILHO, J. C. A.; OLIVEIRA, J. B.; CUNHA, T. J. F. Sistema brasileiro de classificação de solos. 5. ed. Brasília, DF: Embrapa, 2018. 317 p.

SANTOS, S. C. S.; FERNANDES, P. D.; QUEIROZ, M. F. D.; ARRIEL, N. H.; RIBEIRO, V. H. D. A.; FERNANDES, J. D. Fisiologia e produção de genótipos de gergelim BRS Seda e Preto submetidos a adubação organomineral. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 23, n. 12, p. 914-918, 2019. https://doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v23n12p914-918

SEDIYAMA, M. A. N.; VIDIGAL, S. M.; SANTOS, M. R.; SALGADO, L. T. Rendimento de pimentão em função da adubação orgânica e mineral. Horticultura Brasileira, v. 27, n. 3, p. 294-299, 2009. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362009000300006

SEDIYAMA, M. A. N.; NASCIMENTO, J. L. M.; SANTOS, M. R.; VIDIGAL, S. L.; CARVALHO, I. P. L. Produção de pepino tipo japonês em ambiente protegido em função de adubação orgânica. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, Viçosa, v. 2, n. 2, p. 65-74, 2012.

SEDIYAMA, M. A. N.; SANTOS, M. R.; VIDIGAL, S. M.; PINTO, C. L. O.; JACOB, L. L. Nutrição e produtividade de plantas de pimentão colorido, adubadas com biofertilizante de suíno. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 18, n. 6, p. 588–594, 2014. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-43662014000600004

SILVA, A. Z. Sintomas de deficiência de macronutrientes em pimentão. 2013. 41 f. Tese (Doutorado em Agronomia e Ciência do Solo) – Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, 2013.

SILVA, V. F.; BEZERRA, C. V. C.; NASCIMENTO, E. C. S.; FERREIRA, T. N. F.; LIMA, V. L. A.; ANDRADE, L. O. Production of chili pepper under organic fertilization and irrigation with treated wastewater. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 23, n. 2, p. 84-89, 2019. https://doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v23n2p84-89

SOUSA, R. T. X.; HENRIQUE, B. C. M.; HENRIQUE, L. C. M.; HENRIQUE, H. M. Uso de fertilizante organomineral de liberação gradual de nutrientes na cultura da soja. The Journal of Engineering and Exact Sciences, v. 6, n. 4, p. 0513-0519, 2020. https://doi.org/10.18540/jcecvl6iss4pp0513-0519

SOUSA, T. P. de; SOUZA NETO, E. P.; SILVEIRA, L. R. de S.; SANTOS FILHO, E. F. dos; MARACAJÁ, P. B. Produção de alface (Lactuca sativa L.), em função de diferentes concentrações e tipos de biofertilizantes. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 9, n. 4, p. 168-172, 2014.

SOUZA, M. T.; FERREIRA, S. R.; MENEZES, F. G.; RIBEIRO, L. S.; SOUSA, I. M.; PEIXOTO, J. V. M.; SILVA, R. V.; MORAES, E. R. Altura de planta e diâmetro de colmo em cana-de-açúcar de segundo corte fertilizada com organomineral de lodo de esgoto e bioestimulante. Brazilian Journal of Development, v. 6, n. 1, p. 1988-1994, 2020. https://doi.org/10.34117/bjdv6n1-141

TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 5. ed. Porto Alegre: Artmed, 2013. 918 p.

TIECHER, T.; CALEGARI, A.; CANER, L.; RHEINHEIMER, D.S. Soil fertility and nutriente budget after 23-years of different soil tillage systems and winter cover crops in a subtropical Oxisol. Geoderma, v. 308, p. 78-85, 2017. https://doi.org/10.1016/j.geoderma.2017.08.028

WYNGAARD, N.; CABRERA, M. L.; JAROSCH, K. A.; BÜNEMANN, E. K. Phosphorus in the coarse soil fraction is related to soil organic phosphorus mineralization measured by isotopic dilution. Soil Biology and Biochemistry, v. 96, p. 107-118, 2016. https://doi.org/10.1016/j.soilbio.2016.01.022

Published

2021-04-16

How to Cite

Growth and yield of hot pepper under different sources of phosphate fertilization. (2021). Colloquium Agrariae. ISSN: 1809-8215, 17(2), 39-50. https://journal.unoeste.br/index.php/ca/article/view/3715

Most read articles by the same author(s)