Ionizing irradiation in postharvest in the atemoia cultivar ‘Thompson’

Authors

  • GERALDO HENRIQUE MARTINS VIEIRA Centro Paula Souza

Keywords:

Physical analysis; Annona x atemoya Mabb.; storage

Abstract

The study of ionizing irradiation with Cobalt 60 (60Co), in this experiment, aimed to evaluate its influence on the increase of shelf life for atemoia cv. ‘Thompson’. Atemias were irradiated with the following doses of cobalt 60 (60Co): T0 = No irradiation (control), T1 = 0.2kGy, T2 = 0.4kGy, T3 = 0.6kGy, T4 = 0.8kGy, T5 = 1 , 0kGy and T6 = 1,2kGy and subsequently packed in expanded polystyrene trays (2 fruits / tray) and sealed with 0.020mm polyvinyl chloride films; exception made to the control treatment which did not receive irradiation treatment; for each treatment there were three repetitions with two fruits per repetition. The fruits that received the treatments were stored in a cold chamber at 15 ± 0.2ºC and 90 ± 2% RH. In all treatments, the analyzes of: loss of fresh mass, soluble solids (SS), titratable acidity (AT), pH, ascorbic acid (AA), reducing sugars, respiratory rate were performed. The analyzes of all treatments were analyzed every three days (0,3,6,9,12,15 and 18) days of storage. The irradiation was carried out at the Radiation Technology Center - CTR IPEN / CNEN - SP, located in the university city USP (University of São Paulo) in the compact multi-purpose radiator where the Gamma Ray is used. The experiment was conducted in a completely randomized design (D.I.C.), in a factorial scheme (treatment x storage), composed of the treatments and seven storage times. The results were subjected to analysis of variance and the means compared by the Tukey test at the level of 5% probability and regression was performed for the analyzes in the storage period. This experiment can conclude that the doses of 1.0kGy and 1.2kGy demonstrate greater control of breathing, in atemoia, until the 9th day; three days more than the control treatment, the other items analyzed did not show any interference in the increase in postharvest life of the atemous cv ‘Thompson’.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ANUÁRIO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA 2017: Brazilian Fruit Year book. Santa Cruz do Sul: Gazeta Santa Cruz Ltda., v. 1, n. 1, 2017. Anual.
AOAC. Official methods of analysis of the Association of Oficial Analitycal Chemistry International. 13th ed. Washington, 1015 p., 1992.
BRASIL. Instituto Adolfo Lutz. (IAL). Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz - Métodos Químicos e Físicos para Analise de Alimentos. 4ª edição, Brasília: 2008.1018p.
CALORE, Luciana; VIEITES, Rogério Lopes. Conservação de pêssegos 'Biuti' por irradiação. Ciência Tecnologia de Alimentos, v.2, n. 23, p. 53-57, dez. 2003.
CARDELLO, Maria Helena A. B.; CARDELLO, Leonardo. TEOR DE VITAMINA C, ATIVIDADE DE ASCORBATO OXIDASE E PERFIL SENSORIAL DE MANGA (Mangífera índica L.) VAR. HADEN, DURANTE O AMADURECIMENTO. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 18, n. 2, p. 213-227, julho, 1998.
CHITARRA M. I. F.; CHITARRA A. B. Pós-colheita de frutos e hortaliças- Fisiologia e Manuseio. Lavras: UFLA. 785p, 2005.
CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento. Programa brasileiro de modernização do mercado hortigranjeiro - PROHORT. Disponível em: <http://dw.prohort.conab.gov.br/pentaho/Prohort>. Acesso em: 27 março. 2017.
COSTA, S. M. Conservação frigorificada de pêssego ‘Tropic Beauty’ irradiados com e sem utilização de permanganato de potássio. 2008, 60p. Dissertação (Mestrado em Agronomia / Horticultura) Faculdade de Ciências Agronômicas – UNESP, Botucatu, 2008.
DAIUTO, Érica Regina et al. TAXA RESPIRATÓRIA DE ABACATE ‘HASS’ SUBMETIDO A DIFERENTES TRATAMENTOS FÍSICOS. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, México, v. 10, n. 2, p.101-109, 2010.
EVANGELISTA, José. Tecnologia de Alimentos. 2. ed. São Paulo: Atheneu, 2008. 652 p.
FELLOWS, P.J. Tecnologia do Processamento de Alimentos: Princípios e Prática. 2. ed. Porto Alegre: Artmed, 2006. 602 p.
FELLOWS, P.J. Tecnologia do Processamento de Alimentos: Princípios e Prática. 2. ed. Porto Alegre: Artmed, 2006. 602 p.
FERREIRA, D. F. Sisvar – Sistema de Análise de Variância. Versão 5. 3. Lavras MG: UFLA, 2010. FONSECA, Paulinie Adenice Quintiliano. Análises Físico-Químicas de Polpa de Fruta e Avaliação de Seus Padrões de Identidade e Qualidade. 2012. 62 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2012.
GAVA, Altanir Jaime; SILVA, Carlos Alberto Bento da; FRIAS, Jenifer Ribeiro Gava. Tecnologia de Alimentos: Princípios e Aplicações. São Paulo: Nobel, 2009. 511 p.
JUDD, Walter S. et al. Sistemática Vegetal: Um Enfoque Filogenético. 3. ed. Porto Alegre: Artmed, 612 p, 2009.
KOBLITZ, Maria Gabriela Bello. Bioquímica dos Alimentos. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan Ltda, 2008. 242 p.
LEVINE, M.; PADAYATTY, S.J.; ESPEY, M.G. Vitamin C: A Concentration-Function Approach Yields Pharmacology and Therapeutic Discoveries – a review-. American Society for Nutrition, v. 2, n. 2, p. 78-88, 2011.
LUNDGREN, Giovanna Alencar. CONSERVAÇÃO DE ATEMOIA SUBMETIDA A 1-METILCICLOPROPENO. 2017. 79 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Engenharia Agronômica, Horticultura, Faculdade de Ciências Agronômicas da Unesp – Campus de Botucatu, Botucatu, 2017.
MAIA, G. A.; MESQUITA FILHO, J. A.; BARROSO, M. A. T.; FIGUEIREDO, R. W. Características físicas e químicas da ata. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 21, n. 10, p. 1073- 1076, 1986.
MANICA, I. Taxonomia, morfologia e anatomia. In: SÃO JOSÉ, A. R.; SOUZA, I. V.
B.; MORAIS, O. M.; REBOUÇAS, T. N. H. Anonáceas: produção e mercado. Vitória
da Conquista: UESB, 1997. p. 20-35.
MARTINELLI, Gustavo; MORAES, Miguel Avila. LIVRO VERMELHO DA FLORA DO BRASIL. Rio de Janeiro: Cncflora, 2013. 1102 p. Disponível em: <file:///C:/Users/ghmv/Downloads/LivroVermelho (2).pdf>. Acesso em: 05 jun. 2017.
MENDONÇA, Veridiana Zocoler de. Métodos Físicos na Conservação de Caqui cv. Kioto in natura e minimamente processado. 2016. 125 f. Tese (Doutorado) - Curso de Agronomia, Energia na Agricultura, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" Faculdade de Ciências Agronômicas Campus de Botucatu, Botucatu, 2016.
NEVES, L.C.; MANZIONE, R.L.; VIEITES, R. L. RADIAÇÃO GAMA NA CONSERVAÇÃO PÓS-COLHEITA DA NECTARINA (Prunus persica variedade. ‘Nucipersica’) FRIGOCONSERVADA. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 24, n. 3, p. 676-679, dezembro 2009.
O´BEIRNE, D. Irradiation of fruits and vegetables: applications and issues. Professional Horticulture, Oxford, v. 3, n. 1, p. 12-19, 1989.
OH, S. H.; LEE, Y. S.; KIM, J. H.; KIM, J. H.; LEE, J. W.; KIM, M. R.; YOOK, H, S.; BYUN, M. W. Effects of pH on non-enzymatic browning reaction during y-irradiação processing using sugar and sugar-glycine solution. Food Chemistry, v.94, p-420-427, Amsterdan, 2006.
REGO, F. A. O.; ALVES, R. E.; LIMA, E. D. P. A.; SILVA, H.; SILVA, A. Q. Caracterização física e química de diferentes frutos da família Annonaceae. In: CONGRESSO BRASILEIRO FRUTICULTURA, 10., 1989, Fortaleza: Resumos... Fortaleza: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 1989. p. 493-7.
RIBEIRO, E. P.; SERAVALLI, E. A. G. Química de alimentos. 2ªed. São Paulo. Editora Edgard Blücher Ltda, 196 páginas, 2007.
SILVA, Ana Veruska Cruz da; MUNIZ, Evandro Neves. QUALIDADE DE ATEMÓIA COLHIDA EM DOIS ESTÁDIOS DE MATURAÇÃO. Revista Caatinga, Mossoró, v. 24, n. 4, p. 9-13, 2011.
SOUSA, F. C.; SOUZA, E. P.; CRUZ, C. S. A; GOMES, J. P.; ALMEIDA, F. A. C. PARÂMETROS FÍSICOS E FÍSICO-QUÍMICOS DA ATEMÓIA ‘GEFNER’ EM DIFERENTES ESTÁDIOS DE MATURAÇÃO. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v. 15, n. 3, p. 329-324, 2013.
TEZOTTO, Jaqueline Uliana V. et al. Radiação Gama em Produtos de Origem Vegetal. Revista Virtual de Química, Piracicaba, v. 7, n. 1, p. 267-277, nov. 2014.
TORRES, Liz Maria Abi Rached. CONSERVAÇÃO PÓS-COLHEITA DE ATEMÓIA cv. 'THOMPSON'. 2008. 149 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Farmácia, Ciência dos Alimentos, Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Araraquara, 2008.
VENTURA, Diana et al. UTLIZAÇÃO DA IRRADIAÇÃO NO TRATAMENTO DE ALIMENTOS: PROCESSAMENTO GERAL DE ALIMENTOS – MÓDULO II. Coimbra: Escola Superior Agrária de Coimbra, 2010. 31 p. Disponível em: <http://www.esac.pt/noronha/pga/0910/trabalho_mod2/irradiacao_grupo4_t2_word.pdf>. Acesso em: 31 out. 2017.
VIEITES, R. L. Conservação pós-colheita do tomate através do uso da radiação gama, cera e saco de polietileno, armazenados em condições de refrigeração e ambiente. 1998. 131f. Diss. Tese (Livre-Docência) - Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista, Botucatu, 1998.
VIEITES, R. L.; EVANGELISTA, R.M.; CAMPOS, A.J. Efeito da embalagem e da irradiação gama no controle da contaminação microbiana da manga minimamente processada. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 25, n. 3, p. 197-206, 20 ago. 2004.

Published

2020-10-08

How to Cite

Ionizing irradiation in postharvest in the atemoia cultivar ‘Thompson’. (2020). Colloquium Agrariae. ISSN: 1809-8215, 16(5), 67-81. https://journal.unoeste.br/index.php/ca/article/view/3475