USE OF ALTERNATIVE SUBSTRATES ON PRODUCTION OF PEPPER AND SWEET PEPPER SEEDLINGS
Keywords:
Capsicum spp., Capsicum annum, adubação, matéria orgânicaAbstract
The seedlings production with adequate quality standards requires substrates that provide chemical and physical characteristics suitable for this purpose. Therefore, the aim of this work was to evaluate different substrates in the production of seedlings of peppers and sweet peppers. The experiment was carried out in the nursery of the State University of Mato Grosso, Campus of Nova Xavantina. For this purpose, the following compounds were compared: commercial substrate (Carolina Soil®), washed sand + carbonized rice straw + bovine manure (1:1:1 v/v/v), washed sand + carbonized rice straw + earthworm humus (1:1:1 v/v /v), Carolina Soil® + carbonized rice straw + bovine manure (1:1:1 v/v/v) and Carolina Soil® + carbonized rice straw + earthworm humus (1:1:1 v/v/v). Two experiments were carried out simultaneously, both performed in a randomized block design. The first one was carried out in factorial scheme 5 (substrates) x 2 (pepper cultivars), with four replications. The second experiment was carried out in a factorial scheme 5 (substrates) x 3 (sweet pepper cultivars), with four replications. The emergence speed index, emergency percentage, shoot height, stem diameter, number of leaves, and fresh and dry masses of shoot, root and total were evaluated. The commercial substrate Carolina Soil® was the most suitable for the production of pepper and sweet pepper seedlings, as it provided better seedling performance. As an alternative substrate, the substrate composed of commercial substrate + carbonized rice straw + bovine manure is recommended.
Downloads
References
ALVES, H. Q.; ROSSETE, A. N.; GROSS, M. S. Caracterização do uso e cobertura da terra na microbacia hidrográfica do Córrego Murtinho, Nova Xavantina – MT. Caminhos de Geografia, v.12, n.8, p. 41-56, 2011.
ARAÚJO NETO, S. E.; AZEVEDO, J. M. A.; GALVÃO, R. O.; OLIVEIRA, E. B. L.; FERREIRA, R. L. F. Produção de muda orgânica de pimentão com diferentes substratos. Ciência Rural, v.39, n.5, p. 1408-1413, 2009. https://doi.org/10.1590/S0103-84782009005000099
ARAÚJO, A. C.; ARAÚJO, A. C.; DANTAS, M. K. L.; PEREIRA, W. E.; ALOUFA, M. A. I. Utilização de substratos orgânicos na produção de mudas de mamoeiro formosa. Revista Brasileira de Agroecologia, v.8, n.1, p. 210-216, 2013.
BATISTA, T. B.; BINOTTI, F. F. S.; CARDOSO, E. D.; BARDIVIESSO, E. M.; COSTA, E. Aspectos fisiológicos e qualidade de mudas da pimenteira em resposta ao vigor e condicionamento das sementes. Bragantia, v.74, n.4, p. 367-373, 2015. https://doi.org/10.1590/1678-4499.0133
BÜTTOW, M. V.; BARBIERI, R. L.; NEITZKE, R. S.; HEIDEN, G.; CARVALHO, F. I. F. D. Diversidade genética entre acessos de pimentas e pimentões da Embrapa Clima Temperado. Ciência Rural, v.40, n.6, p. 1264-1269, 2010. https://doi.org/10.1590/S0103-84782010000600004
COSTA, E.; JORGE, M. H.; SCHWERZ, F.; CORTELASSI, J. A. D. S. Emergência e fitomassa de mudas de pimentão em diferentes substratos. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v.8, n.3, p. 396-401, 2013. https://doi.org/10.5039/agraria.v8i3a2428
COSTA, L. A. D. M.; COSTA, M. S. S. M.; PEREIRA, D. C.; BERNARDI, F. H.; MACCARI, S. Avaliação de substratos para a produção de mudas de tomate e pepino. Revista Ceres, v.60, n.5, p. 675-682, 2015. https://doi.org/10.1590/S0034-737X2013000500011
DINIZ, K.; GUIMARÃES, S. T. M. R.; LUZ, J. M. Q. Húmus como substrato para a produção de mudas de tomate, pimentão e alface. Bioscience Journal, v.22, n.3, p. 63-70, 2006.
FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v.35, n.6, p. 1039-1042, 2011. https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001
FREITAS, G. A.; SILVA, R. R.; BARROS, H. B; MELO, A. V.; ABRAHÃO, W. A. P. Produção de mudas de alface em função de diferentes combinações de substratos. Revista Ciência Agronômica, v.44, n.1, p. 159-166, 2013. https://doi.org/10.1590/S1806-66902013000100020
GONÇALVES, F. C. M.; ARRUDA, F. P.; SOUSA, F. L.; ARAÚJO, J. R. Germinação e desenvolvimento de mudas de pimentão Cubanelle em diferentes substratos. Revista Mirante (UFG), v.9, n.1, p. 35-45, 2016.
LABOURIAU, L. G.; VALADARES, M. E. B. On the germination of seeds Calotropis procera (Ait.) Ait.f. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v.48, n.2, p. 263-284, 1976.
MACIEL, T. C. M.; SILVA, T. I.; ALCANTARA, F. D. O.; MARCO, C. A.; NESS, R. L. L. Substrato à base de pequi (Caryocar coriaceum) na produção de mudas de tomate e pimentão. Journal of Neotropical Agriculture, v.4, n.2, p. 9-16, 2017. https://doi.org/10.32404/rean.v4i2.1551
MAGUIRE, J. D. Speed of gerrnination - aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Science, v.2, n.2, p. 176-177, 1962. https://doi.org/10.2135/cropsci1962.0011183X000200020033x
MARQUES, A. R. F.; DELOSS, A. M.; OLIVEIRA, V. S.; BOLIGON, A. A.; VESTENA, S. Produção e qualidade de mudas de Eugenia uniflora L. em diferentes substratos. Ambiência, v.14, n.1, p. 44-56, 2018.
MEDEIROS, L. A. M.; MANFRON, P. A.; MEDEIROS, S. L. P.; BONNECARRÈRE, R. A. G. Crescimento e desenvolvimento da alface (Lactuca sativa L.) conduzida em estufa plástica com fertirrigação em substratos. Ciência Rural, v.31, n.2, p. 199- 204, 2001. https://doi.org/10.1590/S0103-84782001000200002
NADAI, F. B.; MENEZES, J. B. C.; CATÃO, H. C. R. M.; ADVÍNCULA, T.; COSTA, C. A. Produção de mudas de tomateiro em função de diferentes formas de propagação e substratos. Revista Agro@mbiente On-line, v.9, n.3, p. 261-267, 2015. https://doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v9i3.2348
ROCHA, M. Q.; COGO, C. M.; OLANDA, R.B. Casca de arroz in natura como substrato para produção de mudas de tomateiro. Revista Brasileira de Agroecologia, v.2, n.2, p. 1208-1211, 2007.
ROSA, J. Q. S.; FERREIRA, R. C.; BALBINO, M. P. A.; TAVARES, T. R.; BEZERRA, R. S.; FARIAS, J. G. Produção de mudas de pimentão: substratos comerciais e fertirrigação. 2011. Dissertação (Mestrado em Agronomia) – Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2011. Disponível em: http://www.sbpcnet.org.br/livro/63ra/conpeex/mestrado/trabalhos-mestrado/mestrado-juliano-queiroz.pdf. Acesso em: 04 mar. 2019.
SAIDELLES, F. L. F.; CALDEIRA, M. V. W.; SCHIRMER, W. N.; SPERANDIO, H. V. Casca de arroz carbonizada como substrato para produção de mudas de tamboril-da-mata e garapeira. Semina: Ciências Agrárias, v.30, n.1, p. 1173-1186, 2009. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2009v30n4Sup1p1173
SANTOS, M. R.; SEDIYAMA, M. A. N.; SALGADO, L. T.; VIDIGAL, S. M.; REIGADO, F. R. Produção de mudas de pimentão em substratos à base de vermicomposto. Bioscience Journal, v.26, n.4, p. 572-578, 2010.
SILVA, E. A.; MENDONCA, V.; TOSTA, M. S.; OLIVEIRA, A. C.; REIS, L. L.; BARDIVIESSO, D. M. Germinação da semente e produção de mudas de cultivares de alface em diferentes substratos. Semina: Ciências Agrarias, v.29, n.2, p. 245-254, 2008. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2008v29n2p245
SILVA, J. D. C.; LEAL, T. T. B.; ARAÚJO, R. M.; GOMES, R. L. F.; ARAÚJO, A. S. F.; MELO, W. J. Emergência e crescimento inicial de plântulas de pimenta ornamental e celosia em substrato à base de composto de lodo de curtume. Ciência Rural, v.41, n.3, p. 412-417, 2011. https://doi.org/10.1590/S0103-84782011000300008
SMIDERLE, O. J.; SALIBE, A. B.; HAYASHI, A. H.; MINAMI, K. Produção de mudas de alface, pepino e pimentão em substratos combinando areia, solo e Plantmax®. Horticultura Brasileira, v.19, n.3, p. 253-257, 2001. https://doi.org/10.1590/S0102-05362001000300022
STEFFEN, G. P. K.; ANTONIOLLI, Z. I.; STEFFEN, R. B.; MACHADO, R. G. Casca de arroz e esterco bovino como substratos para a multiplicação de minhocas e produção de mudas de tomate e alface. Acta Zoológica Mexicana, v.26, n.2, p. 333-343, 2010. https://doi.org/10.21829/azm.2010.262898
SOUZA, E. G. F.; JÚNIOR, A. P. B.; SILVEIRA, L. M.; SANTOS, M. G.; SILVA, E. F. Emergência e desenvolvimento de mudas de tomate IPA 6 em substratos, contendo esterco ovino. Ceres, v.60, n.6, p. 902-907, 2015. https://doi.org/10.1590/S0034-737X2013000600020
TRANI, P. E.; NOVO, M. C. S. S.; CAVALLARO JÚNIOR, M. L.; TELLES, L. M. G. Produção de mudas de alface em bandejas e substratos comerciais. Horticultura Brasileira, v.22, n.2, p. 290-294, 2004. https://doi.org/10.1590/S0102-05362004000200025
TRENTO, E. J; SEPULCRI, O.; MORIMOTO, F. Comercialização de frutas, legumes e verduras. Curitiba: Instituto Emater, 2011. 40 p. (Série Informação Técnica, 85). Disponível em: http://www.asbraer.org.br/arquivos/bibl/79-com.pdf. Acesso em: 04 mar. 2019.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Colloquium Agrariae. ISSN: 1809-8215

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.