THE IMPORTANCE OF THE IRRADIATION SEAL ON MEAT PRODUCTS
Palavras-chave:
micro-organismos, irradiação de alimentos, conservaçãoResumo
Carne bovina, suina, frangos e pescados são as principais proteinas consumidas mundialmente e as principais causas de doenças transmitidas por alimentos (DTAs), devido das seus substratos propensos ao desenvolvimentos de colonias patogênicas e seus fatores intrínsecos e extrísecos. a ação de micro-organismos, como bactérias, fungos e parasitas, causam a contaminação dos alimentos, gerando maléficios à saúde do consumidor e prejuízo ao mercado agropecuário. A irradiação é uma alternativa eficaz de conservação de alimentos, através da utilização de radiação ionizante, como Raio X, radiação Beta, Gama ou ultravioleta, Esse processo conserva o produto viavél por mais tempo em prateleiras, e pode ser utilizados em alimentos frescos, resfriados e congelados, sem perda da caracteristicas próprias do alimento. A presente pesquisa teve como avaliar o conhecimento do consumidor quanto ao método de preservaçãp através dessa técnica, Irradiação, em especificamente em produtos de origem animal, o conhecimento do selo de irradiação (Radura) e a possibilidade de compra desses produtos. Dentre os resultados, junto aos 99 participantes, 52% e 58% não sabem o que é irradiação e que tipos de radiação são utilizados, respectivamente, 60,6% estariam dispostos a adquirir produtos como selo de irradiação, apesar de 71% desconhecer, o radura.
Downloads
Referências
AMARAL, S. M. B.; ALMEIDA, A. P. F.; SILVA, F. S.; SILVA, Y. Y. V.; DAMACENO, M. N. Panorama of foodborne disease outbreaks in Brazil from 2009 to 2019. RECIMA21 - Multidisciplinary Scientific Journal, v. 2, n. 11, 2021. DOI: https://doi.org/10.47820/recima21.v2i11.935. Available at: https://recima21.com.br/index.php/recima21/article/view/935/801. Accessed on: 27 Feb. 2025.
BAIL, F. A. T.; CLUAS, T. V. Food irradiation in agriculture demonstrating the benefits that this technology can provide, bringing quality and durability. Disciplinarum Scientia. Series: Natural and Technological, v. 25, n. 1, p. 143-148, 2024. DOI: https://doi.org/10.37779/nt.v25i1.4711. Available at: https://periodicos.ufn.edu.br/index.php/disciplinarumNT/article/view/4711/3315. Accessed on: 27 Feb. 2025.
BRAZIL. Presidency. Decree No. 72,718 of August 29 1973. Available at: https://legislacao.presidencia.gov.br/atos/?tipo=DEC&numero=72718&ano=1973&ato=a35gXW65UenRVT3b4. Accessed on: 27 Feb. 2025.
BRAZIL. Ministry of Health. Integrated manual of foodborne diseases. 2010. Available at: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/manual_integrado_prevencao_doencas_alimentos.pdf. Accessed on: 2 Feb. 2025.
CASTRO, T. M.; LIMA, F. G. Consumer perception and acceptance of food irradiation: challenges and opportunities for the food industry. Food Technology Journal, v. 15, n. 3, p. 112-119, 2020. Available at: https://www.revistas.rca.ufu.br/index.php/revistatecnologia/article/view/34849. Accessed on: 2 Feb. 2025.
CHEN, J.; LI, M.; LI, H. Consumer attitudes towards irradiated food products: a global perspective. Journal of Food Science, v. 85, n. 4, p. 1223-1232, 2020. Available at: https://www.journaloffoodscience.com/article/10.1111/1750-3841.15052/full . Accessed on: 2 Feb. 2025.
FAO; IAEA. Irradiation as a food safety and preservation tool: global trends and Challenges . FAO/IAEA Food Safety Report, v. 11, p. 78-85, 2019. http://www.fao.org/food-safety/irradiation. Accessed on: 2 Feb. 2025.
FREIRE, J. R. M.; VITAL, H. C. Irradiation. 2024. Available at: https://www.embrapa.br/agencia-de-informacao-tecnologica/tematicas/tecnologia-de-alimentos/processos/tipos-de-processos/irradiacao. Accessed on: 27 Feb. 2025.
GOMES, K. C. M. S. Food preservation by exposure to ionizing radiation. Monograph (Integrated Master in Pharmaceutical Sciences) – University of Lisbon, Faculty of Pharmacy, Lisbon, 2020. Available at: http://hdl.handle.net/10451/53285. Accessed on: 27 Feb. 2025.
GRIFFITHS, M. P.; YOUNG, T. R.; PARKER, G. T. Consumer acceptance of irradiated foods in developed and developing nations : a comparative study. Food Research International, v. 130, p. 108928, 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.108928
HELERBROCK, R. Thermal radiation. Brasil Escola. Available at: https://brasilescola.uol.com.br/fisica/irradiacao-termica.htm. Accessed on: 5 Mar. 2025.
LI, X.; YANG, Z.; LI, L. Marketing Strategies for promoting irradiated foods: a case study in China. Journal of Food Marketing, v. 24, n. 3, p. 153-165, 2021. Available at: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/j.2042-1246.2021.tb00322.x. Accessed on: 5 Mar. 2025.
LI, Y.; WANG, X.; WANG, M. Public acceptance and understanding of food irradiation: a cross- sectional study in China. Food Quality and Safety, v. 5, n. 2, p. 91-97, 2021. Available at: https://academic.oup.com/fqs/article/5/2/91/5891174. Accessed on: 5 Mar. 2025.
LIMA FILHO, T.; DELLA LUCIA, S. M. Consumer behaviors and perceptions related to food irradiation: a review. In: Special topics in food science and technology. 2020. Chapter 13. Available at: https://precog.com.br/bc-texteo/obras/2021pack1140.pdf#page=217. Accessed on: 27 Feb. 2025.
LÓPEZ, M. A.; GARCÍA, A.; MARTÍNEZ, R.; SERRANO, J. Food irradiation: challenges and opportunities for food safety. Journal of Food Science, v. 88, n. 5, p. 1421-1432, 2023. DOI: 10.1111/jfs.17544
MAIA, A. F.; SOUZA, R. R. Food irradiation: benefits and challenges in the Brazilian context. Brazilian Journal of Agro-Environmental Sciences, v. 19, n. 1, p. 87-95, 2021. Available at: https://www.rbca.org.br/index.php/rbca/article/view/9577. Accessed on: 27 Feb. 2025.
ROCHA, A. F.; FERREIRA, N. N.; SOUZA, A. R. M.; FLORES, I. J.; ARTHUR, V. Acceptance and consumption of irradiated foods in Goiânia-GO. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, Available at: https://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BJAER/article/view/27641/22795. Accessed on: 27 Feb. 2025.
SANTOS, A. A.; ROSA, M. G.; LIMA, L. M. Brazilian consumer perception and attitudes regarding food irradiation: a critical analysis. Brazilian Journal of Food Science and Technology, v. 7, n. 2, p. 97-112, 2021. https://www.rbcfta.org/en/journal/proceedings. Accessed on: 5 Mar. 2025.
SANTOS, R. P.; SILVA, L. F.; COSTA, M. L. Irradiation as a food preservation method: impacts and challenges in consumer perception . Food Science and Technology, v. 42, n. 2, p. 238-249, 2022. https://doi.org/10.1590/1678-457X.3524. Accessed on: 5 Mar. 2025.
SINGH, M.; JOSHI, M.; THAKUR, D. Consumer awareness and acceptance of irradiated foods: the role of labeling and information dissemination . International Journal of Food Science and Technology, v. 55, n. 9, p. 3360-3369, 2020. DOI: https://doi.org/10.1111/ijfs.14663
SOUZA, A. R. M.; ARTHUR, V.; CANNIATTI-BRAZACA, S. G. Influence of gamma radiation and different diets on the meat quality of Santa Inês lambs. Food Science and Technology, v. 29, n. 4, 2009. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20612009000400002
TREMONTE, P.; BERTOLDI, D. Irradiated food products : impacts on sensory characteristics, consumer perception, and risk communication. Food Safety Journal, v. 14, n. 3, p. 229-237, 2022. https://www.foodsafetyjournal.com/articles/impact-of-irradiated-food-products. Accessed on: 5 Mar. 2025.
ZHAO, Y.; KANG, L.; ZHOU, S. Impact of gamma radiation on the nutritional quality and safety of meat products: a comprehensive review. Food Control, v. 118, p. 107345, 2021. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2020.107345
ZHAO, Y.; WANG, J.; LIU, Q. The influence of information on consumer willingness to buy irradiated foods: a systematic review. Food Control, v. 116, p. 107331, 2020. Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713520308477. Accessed on: 5 Mar. 2025.
Downloads
Publicado
Edição
Seção
Licença
Copyright (c) 2025 Colloquium Agrariae. ISSN: 1809-8215

Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.