THE SOCIAL REPERCUSSION OF CULTIVATED (CELL-BASED) MEAT

Autores

  • Mariana Rockenbach de Ávila Pesquisadora visitante na Embrapa Clima Temperado, Pelotas, RS, com bolsa da Fundação de Apoio a Pesquisa e Desenvolvimento Agropecuário Edmundo Gastal (FAPEG).
  • José Acélio Silveira da Fontoura Júnior Professor associado na Universidade Federal do Pampa, UNIPAMPA. https://orcid.org/0000-0002-7787-7316
  • Fernanda Lucero Rodrigues Graduada em Zootecnia da Universidade Federal do Pampa
  • Thais Ribeiro da silva Universidade Federal do Pampa

Palavras-chave:

animal welfare, sustainability, development of cellular meat

Resumo

This document addresses the different perspectives about the social repercussion of cultivated meat. This topic is current and there are conflicting points of view related to it. Even though food culture is passed down over generations, it is continually changing due to the introduction of new food products in the market and changes in consumers’ habits. Population projections indicate accelerated and continuous growth in the coming decades, which should increase the demand for food in general. Research is being developed in search of meat made of animal cells or plants with the sensory characteristics of the bovine product, mainly in the United States, Israel, European Union and China. We suggest some objectives and variables that would be interesting to measure to monitor the impacts of this theme in South America. The initial idea is to suggest to work with different approaches to build broad knowledge, in the first moment. Obviously, that can be done with many adaptations and qualifications. This document presents initial ideas designed to contribute to and support productive diversification and food sovereignty. It is a document that suggests ideas and discussions, based on the literature with quality results.

Downloads

Os dados de download ainda não estão disponíveis.

Biografia do Autor

  • José Acélio Silveira da Fontoura Júnior, Professor associado na Universidade Federal do Pampa, UNIPAMPA.

    Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal de Santa Maria (1999), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2003) e doutorado pela Universidade Federal de Pelotas (2008). Atualmente é professor associado na Universidade Federal do Pampa (UNIPAMPA, Campus Dom Pedrito, RS) onde ministra as disciplinas de Melhoramento Animal I, Forragicultura I e II e Bovinocultura de Corte I e II. Atua como colaborador em projetos da Universidade Pelotas (NUPEEC) e Embrapa Pecuária Sul (Bagé). Foi coordenador do curso de Zootecnia, na Universidade Federal do Pampa, nos anos de 2011 e 2012. Atualmente é Tutor do Grupo PET Agronegócio e líder do grupo Gespampa (Grupo de pesquisa, ensino e extensão em sistemas produtivos do Pampa). Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Manejo e Conservação de Pastagens, atuando principalmente nos seguintes temas: produção animal, bovinos de corte, pastagem nativa e modelagem de sistemas.

  • Fernanda Lucero Rodrigues, Graduada em Zootecnia da Universidade Federal do Pampa

    Graduada em Zootecnia da Universidade Federal do Pampa/ Campus Dom Pedrito. Bolsista vinculada ao Grupo Pet (Programa de educação tutorial) da Unipampa- Campus Dom Pedrito. Participa de projetos de pesquisa sobre comportamento animal de bovinos de corte e equinos. Atuando ainda em projetos de extensão, que buscam integrar o meio acadêmico e a comunidade local. Participou do corpo de estagiários do laboratório de microscopia da Unipampa/ Campus Dom Pedrito (2019-2020), onde desenvolveu atividades relacionadas a identificação de parasitas gastrointestinais (OPG, Coprocultura, Fascíola) em ovinos, bovinos e equinos. Estagiou na Estancia Silencio durante um mês (01/2019) e na Cabanha São Fernando (01/2020), em ambas participou de atividades como diagnóstico de gestação em primíparas, andrológico de touros e carneiros, desmame precoce de terneiros e ainda atividades de rotina diária como alimentação, vacinação e manejo de campo.

  • Thais Ribeiro da silva, Universidade Federal do Pampa

    Graduada em Zootecnia, Universidade Federal do Pampa, Campus Dom Pedrito.

Referências

BEKKER GA, FISCHER ARH, TOBI H, VAN TRIJP HCM. Explicit and implicit attitude toward an emerging food technology: the case of cultured meat. Appetite 108:245–254, 2017.

BETORET E, BETORET N, VIDAL D, FITO P. Functional foods development: trends and technologies. Trends in Food Science & Technology 22:498e508, 2011.

BOBECK, E. A. Functional nutrition in livestock and companion animals to modulate the immune response. Journal of Animal Science, 2020.

CARR, A. C.; S. MAGGINI. Vitamin C and immune function. Nutrients 9:11 doi: 10.3390/nu9111211, 2017.

CARDOSO, I; MALAFAIA, G. Inteligência competitiva da cadeia da carne bovina. In Embrapa Gado de Corte (ALICE). In: Jornada Científica EMBRAPA Gado de Corte, 14., 2018, Campo Grande-MS. Brasília, DF, 115 p. (Embrapa Gado de Corte. Documentos, 258), 2018.

DALL-ORSOLETTA, A. C., ALMEIDA, J. G. R., CARVALHO, P. C., SAVIAN, J. V., & RIBEIRO-FILHO, H. M. Ryegrass pasture combined with partial total mixed ration reduces enteric methane emissions and maintains the performance of dairy cows during mid to late lactation. Journal of Dairy Science, 99(6), 4374-4383, 2016.

DE SOUZA FILHO, W., DE ALBUQUERQUE NUNES, P. A., BARRO, R. S., KUNRATH, T. R., DE ALMEIDA, G. M., GENRO, T. C. M., ... & DE FACCIO CARVALHO, P. C. Mitigation of enteric methane emissions through pasture management in integrated crop-livestock systems: trade-offs between animal performance and environmental impacts. Journal of Cleaner Production, 213, 968-975, 2019.

FREWER, L. J., BERGMANN, K., BRENNAN, M., LION, R., MEERTENS, R., ROWE, G., ... & VEREIJKEN, C. M. J. L. Consumer response to novel agri-food technologies: Implications for predicting consumer acceptance of emerging food technologies. Trends in Food Science & Technology, 22(8), 442-456, 2011.

HAPPER, C., & WELLESLEY, L. Meat consumption, behaviour and the media environment: a focus group analysis across four countries. Food Security, 11(1), 123-139, 2019.

KIM, E. Annual Report & Reader: New Harvest [New Harvest]. New York, New York, 2017.

MOUAT, M. J., & PRINCE, R. Cultured meat and cowless milk: on making markets for animal-free food. Journal of Cultural Economy, 11(4), 315-329, 2018.

PHILIPPON D.J. Changing food cultures, changing global environments. Global Environmental 11:4–11. https://doi.org/10.3197/ge.2018.110101, 2018.

REIS, G. G., HEIDEMANN, M. S., BORINI, F. M., & MOLENTO, C. F. M. Livestock value chain in transition: Cultivated (cell-based) meat and the need for breakthrough capabilities. Technology in Society, 101286, 2020.

RIBEIRO, C. D. S. G. & CORÇÃO, M. O consumo da carne no brasil: entre valores sócios culturais e nutricionais. Demetra: alimentação, nutrição & saúde, 8(3), 425-438, 2013.

ROHR, J. R., BARRETT, C. B., CIVITELLO, D. J., CRAFT, M. E., DELIUS, B., DELEO, G. A., ... & REMAIS, J. V. Emerging human infectious diseases and the links to global food production. Nature Sustainability, 2(6), 445-456, 2019.

SPECHT, L.; LAGALLY, C. Mapping Emerging Industries: Opportunities in Clean Meat [The Good Food Institute], 2017

STEPHENS, N., DI SILVIO, L., DUNSFORD, I., ELLIS, M., GLENCROSS, A., & SEXTON, A. Bringing cultured meat to market: Technical, socio-political, and regulatory challenges in cellular agriculture. Trends in Food Science & Technology, 78, 155-166, 2018.

VASCONCELOS, K., FARINHA, M., BERNARDO, L., LAMPERT, V. D. N., GIANEZINI, M., DA COSTA, J. S., ... & RUVIARO, C. F. Livestock-derived greenhouse gas emissions in a diversified grazing system in the endangered Pampa biome, Southern Brazil. Land use policy, 75, 442-448, 2018.

ZHOU, C., ELSHKAKI, A., & GRAEDEL, T. E. Global human appropriation of net primary production and associated resource decoupling: 2010–2050. Environmental science & technology, 52(3), 1208-1215, 2018.

ZIDARIČ, T., MILOJEVIĆ, M., VAJDA, J., VIHAR, B., & MAVER, U. Cultured Meat: Meat Industry Hand in Hand with Biomedical Production Methods. Food Engineering Reviews, 1-22, 2020.

ZYCHERMAN, A. To beef or not to beef: defining food security and insecurity in Tucumán Argentina. Ecological and Environmental Anthropology (University of Georgia), 30, 2008.

Downloads

Publicado

2022-11-16

Como Citar

THE SOCIAL REPERCUSSION OF CULTIVATED (CELL-BASED) MEAT. (2022). Colloquium Agrariae. ISSN: 1809-8215, 18(3), 80-84. https://journal.unoeste.br/index.php/ca/article/view/4333