EFFECT OF APPLYING Bacillus-BASED PRODUCTS ON THE PRODUCTION OF STRAWBERRY CULTIVARS
Palavras-chave:
bactérias; controle biológico; microrganismos benéficos; Fragaria x Ananassa.Resumo
One of the factors that can compromise the strawberry culture is the use of seedlings without phytosanitary quality. The aim of this study was to evaluate the use of three biological products in the production of strawberry cultivars. For this, six cultivars ('Camino Real', 'Festival', 'Oso Grande', 'Albion', 'San Andreas' and 'Camarosa') were selected to receive the following treatments: T1) Onix (2.4 mL) + Qualit (0.6 mL) (Bacillus methylotrophicus + Trichoderma asperellum); T2) Rhizos (2.4 mL) + Qualit (0.6 mL) (Bacillus subtilis + Trichoderma asperellum) and T3) Control. After the production cycle, the total production (g kg-1), estimated average production (kg ha-1) and number of fruits in each plot were evaluated. 'Festival' and 'Oso Grande' were the most productive cultivars and their greatest yields were observed in the presence of Bacillus compared to control. Plants grown in the presence of B. methylotrophicus and B. subtilis showed a higher number of fruits. The use of these biological products is important for strawberry cultivation.
Downloads
Referências
BABALOLA, O.O. Beneficial bacteria of agricultural importance. Biotechnology Letters, v.32, p.1559-1570, 2010.
BRAGA JUNIOR, G.M.; CHAGAS JUNIOR, A.F.; CHAGAS, L.F.B.; FILHO, M.R.C.; MILLER, L.O.; SANTOS, G.R. Controle biológico de fitopatógenos por Bacillus subtilis in vitro. Biota Amazônia, v.7, n.3, p.45-51, 2017.
CAPRONI, C.M.; SOUZA, A.G.; FERREIRA, S.; FAQUIN, V.; SOUZA, A.A. Produção sustentável de morangueiro. Revista Agrogeoambiental, v.5, n.3, p.91-98.
CAWOY, H.; BETTIOL, W.; FICKERS, P.; ONGENA, M. Bacillus-based biological control of plant diseases. In: STOYTCHEVA, M. (Ed.). Pesticides in the modern world - Pesticides use and management. Rijeka: InTech, 2011. p. 273-302.
CERUTTI, P.H.; SANTOS, M. Desafios do cultivo de morangueiro no Brasil. Revista Técnico-Científico, v.20, n.2, p.236-252, 2018.
CHOUDHARY, D.K.; JOHRI, B.N. Interactions of Bacillus spp. and plants – with special reference to induced systemic resistance (ISR). Microbiological Research, v.164, n.5, p.493-513, 2009.
DADRASNIA, A.; USMAN, M.M.; OMAR, R.; ISMAIL, S.; ABDULLAH, R. Potential use of Bacillus genus to control of banana diseases: approaches toward high yield production and sustainable management. Journal of King Saud University – Science, v.32, p.2336-2342, 2020.
DAROLT, M.R. Morango orgânico: opção sustentável para o setor. Revista Campo & Negócios, v.34, p.58-61, 2008.
FERREIRA, D.F. SISVAR: um sistema computacional de análise estatística. Ciência & Agrotecnologia, v.35, p.1039-1042, 2011.
FERREIRA, T.C. Biocontrole de patógenos de solo e promoção de crescimento vegetal promovidos por Bacillus spp. em milho. Journal of Biology & Pharmacy and Agricultural Management, v.15, n.4, p.337-356, 2019.
GONÇALVES, M.A.; ANTUNES, L.E.C. Mudas sadias: o início do sucesso no cultivo de morango. Campo&Negócio-Hortifruti, n.128, p.48-51, 2016.
GUPTA, G.; PARIHAR, S.S.; AHIRWAR, N.K.; SNENI, S.K.; SINGH, V. Plant growth promoting Rhizobacteria (PGPR): Current and future prospects for development of sustainable agriculture. Journal of Microbiology and Biochemistry, v.7, p.96-102, 2015.
HERNÁNDEZ, A.V.; GARCIGLIA, R.S.; CANTERO, E.V.; ORDORICA, A.R.; GARCÍA, A.H.; JUÁREZ, P.G.; RODRÍGUEZ, L.M. Bacillus methylotrophicus M4-96 stimulates the growth of strawberry (Fragaria×ananassa ‘Aromas’) plants in vitro and slows Botrytis cinerea infection by two different methods of interaction. Journal of Plant Growth Regulation, v.38, p.765-777, 2018.
LANNA FILHO, R.; FERRO, H.M.; PINHO, R.S.C. Controle biológico mediado por Bacillus subtilis. Revista Trópica – Ciências Agrárias e Biológicas, v.4, n.2, p.12-20, 2010.
OLIVEIRA, G.R.F.; SILVA, M.S.; PROENÇA, S.L.; BOSSOLANI, J.W.; CAMARGO, J.A.; FRANCO, F.S.; SÁ, M. E. Influência do Bacillus subtilis no controle biológico de nematoides e aspectos produtivos do feijoeiro. Brazilian Journal of Biosystems Engineering, v.11, n.1, p.47-58, 2017.
PALOMBINI, M.C. Qual o panorama da produção de morango no Brasil? Revista Campo e Negócios Online. Disponível em: https://revistacampoenegocios.com.br/qual-o-panorama-da-producao-de-morango-no-brasil/. Acesso em: 03 de junho de 2020.
RADHAKRISHNAN, R.; LEE, I.J. Gibberellins producing Bacillus methylotrophicus KE2 supports plant growth and enhances nutritional metabolites and food values of lettuce. Plant Physiology and Biochemistry, v.109, p.181-189, 2016.
SOUSA, I.M.; NASCENTE, A.S.; FILIPPI, M.C.C. Bactérias promotoras do crescimento radicular em plântulas de dois cultivares de arroz irrigado por inundação. Colloquium Agrariae, v.15, n.1, p.140-145, 2019.
TONIN, J.; MACHADO, J.T.M.; SOBUCKI, L.; BENATI, J.A.; ROHRIG, B.; SCHNEIDER, E.P. Controle de plantas daninhas e aspectos produtivos de morangueiro sob diferentes coberturas do solo. Revista de Ciências Agroveterinárias, v.16, n.1, p.48-53, 2017.
WIDNYANA, K.; SUKERTA, M.; WISWASTA, G.N.A.; LIMANTARA, L.M. The role of rizobacteria Pseudomonas alcaligenes, Bacillus sp. and mycorrehizal fungi in growth and yield of tomato plants. International Journal of GEOMATE, v.17, n.61, p.174-180, 2019.
XU, S.J.; PARK, D.H.; KIM, J.Y.; KIM, B.S. Biological control of gray mold and growth promotion of tomato using Bacillus spp. isolated from soil. Tropical Plant Pathology, v. 41, p. 169-176, 2016.
Downloads
Publicado
Edição
Seção
Licença
Copyright (c) 2021 Colloquium Agrariae. ISSN: 1809-8215
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.